fbpx
, ,

Half a war

halfawarOriginaltitel: Half a war
Språk: Engelska
Författare: Joe Abercrombie
Förlag: Del Rey Books (2015)
Övrigt: Den tredje boken i The Shattered Seas-trilogin.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Till skillnad från de två tidigare böckerna i The Shattered Seas-trilogin så börjar denna i ett furiöst tempo som sedan aldrig avtar. Protagonisterna kastas in i den ena situationen efter den andra och det ges få stunder till eftertanke. Som i den förra boken har de tidigare protagonisterna fått ta ett steg tillbaka för att låta nya stå i centrum. Vi får följa; prinsessan Skaras färd från naivt våp till landsmoder över Trovenland; lärjungen Koll som av fader Yarvi får lära sig priset av makt; krigaren Raith som upptäcker att det finns mer till livet än blod och förintelse.

Berättelsen börjar i Trovenland där kung Fynn mördas av överkungens krigare. Prinsessan Skara tvingas fly till Gettland för att be om hjälp. Fader Yarvi som länge har planerat sitt uppror ser möjligheterna i att ena Gettland, Vansterland och det som finns kvar av Trovenland mot överkungen. De tre enade länderna enas om att intaga Bails point, en mäktig borg i Trovenland som byggdes av alverna innan de försvann. Eftersom Skara inte har så många män att bistå kampen med måste hon utkämpa sitt krig med ord, något som hon visar sig ha en oväntad talang för. Föga anar de inblandade att Bails point kommer att stå i fokus under hela det krig som väntar.

Det känns som om denna bok skrevs väldigt fort. Nästan som om Joe Abercrombie bara ville bli klar med denna trilogi så att han kunde ta sig an nästa projekt. Boken är inte slarvigt skriven men det görs inte samma fördjupning av protagonisterna som tidigare och alla problem som uppstår får på ett eller annat sätt en snabb lösning. Detta tillsammans med att det görs stora hopp mellan olika händelser ger boken ett opersonligt intryck som inte är likt Joe Abercrombie. Allt är dock inte illa med denna ”nya” stil. Det blir som tidigare nämnts aldrig segt eller långtråkigt. Det är konstant spännande och det gjorde det svårt, i alla fall för mig, att lägga ner boken. Det var faktiskt länge sedan jag läste igenom en bok så snabbt.

Som bok är Half a war helt okej. Den når inte upp till Abercrombies tidigare höjder men är inte lika dålig som hans floppigaste bok Red Country. Det är litet av ett sista matinéäventyr i en vikingainspirerad fantasyvärld som har gjort sitt. Personligen är jag så här efteråt inte speciellt intresserad av att återvända till intrigerna kring The Shattered Sea. Det känns därför bra att Abercrombie nu återvänder till världen i hans First Law-serie. Först med boken Sharp Ends som innehåller korta fristående noveller för att sedan ta sig an en helt ny trilogi. Det är något att verkligen se fram emot.

Läs också:
Half a king
Half the world

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *