fbpx
, ,

Half the world

halftheworldOriginaltitel: Half the world
Språk: Engelska
Författare: Joe Abercrombie
Förlag: Del Rey Books (2015)
Övrigt: Den andra boken i The Shattered Seas-trilogin.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

I min recension av den första boken i The Shattered Seas-trilogin klagade jag över att det var för litet vikingakänsla i boken trots att den utspelar sig i en vikingainspirerad fantasyvärld. Denna gång kan jag inte göra samma yttrande. Kan det bli så mycket mer viking än en härdad besättning som färdas efter många floder, strider och härjar på sin väg för att slutligen nå First of Cities (denna fantasyvärlds Miklagård)?

I denna bok har protagonisten Yarvi från första boken fått ta ett steg tillbaka och låta andra rollfigurer uppträda i centrum. Yarvi är dock med hela vägen men mer som en vis mentor än den person som hela berättelsen snurrar kring. Istället har fokus flyttats över till krigarkvinnan Thorn som välsignats av Moder Krig och stridsmannen Brand som välsignats av Fader Fred. Dessa två rekryteras av Yarvi för att följa med honom på en långväga diplomatisk resa till det mäktigaste riket i världen. Både Thorn och Brand är naiva över vad detta innebär och kommer att lära sig både ett och annat om världen och om sig själva innan resan är över.

Som vanligt när Abercrombie står för skrivandet får vi kompromisslöst våld, bittra intriger och en stor dos svart humor. Rollfigurerna är bara utbytbara pjäser i ett större spel där hela länders framtid står på spel. De kan göra litet för att ändra på sitt öde utan kan bara genomlida det som de ställs inför och hoppas att de skall komma levande ut på andra sidan.

En sak som man måste ge Joe Abercrombie en eloge för är hans förmåga att skriva om starka kvinnor. Föregångarna var Ferro från First Law-serien och Monza Murcatto från Best served cold. Denna gång är kvinnan i centrum Thorn Bathu, en våldsam valkyria full av vrede och enormt självbekräftelsebehov. Till en början är hon mer villig än bra på att slåss men under Skifrs stenhårda träning förvandlas hon till en stridsmaskin som sprider död och förintelse omkring sig. Jag har saknat en rollfigur som Ferro enormt mycket (och önskar att herr Abercrombie skulle skriva en spin-off bok om hennes äventyr) så det var med stor glädje som jag välkomnade Thorn Bathus ankomst. Abercrombie skapar också världar där kvinnor inte bara är våp som hela tiden måste räddas utan istället innehar några av de främsta av maktpositionerna i samhället och som på mer än ett sätt styr händelseutvecklingen.

En annan sak som Abercrombie också är väldigt bra på är att beskriva är den komplicerade relationen mellan två personer som älskar varandra men är för rädda för att tala ut då de är rädda för de konsekvenser som ett erkännande skulle kunna medföra. Han är mästerlig på att väva in små missförstånd som i ett kärlekskrankt huvud blir enorma hinder som får både lustiga och olustiga påföljder. Ibland dras de förälskades lidande ut i så stor utsträckning att man undrar om de någonsin kommer att få varandra vilket jag antar är en del av spänningen.

Som bok är Half the world i mitt tycke en bättre bok än Half a king. Läsaren är mycket mer investerad i de olika rollfigurerna och även om mycket är mystiskt så går det att förutspå en del av Yarvis sluga planer. Yarvi planerar nämligen tillsammans med sin kung Uthil att göra uppror mot överkungen som styr över länderna kring The shattered sea. För att göra detta behöver de allierade och det är detta som mycket av den här boken handlar om. Vissa saker är givetvis skrivna i sten i historier som denna men ännu kan Abercrombie överraska oss med tvära kast och oväntade händelser. Half the world är en underhållande bok som jag tycker ni bör läsa. Om inte annat för att den bygger upp spelplanen för den sista delen i trilogin, Half a war.

Läs också:
Half a king

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *