fbpx
, ,

Half a king

halfakingOriginaltitel: Half a king
Språk: Engelska
Författare: Joe Abercrombie
Förlag: Del Rey Books (2014)

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Lord Grimdark eller Joe Abercrombie som han är mer känd som är tillbaka med en ny bok. Han har i alla fall tillfälligt lämnat The Bloody-Nine, Jezal, Glokta och min personliga favorit Caul Shivers från First Law-böckerna för att pröva lyckan med en ny bokserie. Half a king är den första boken i den så kallade The Shattered Seas-trilogin som utspelar sig i någon sorts pseudo-vikingavärld. Men så mycket viking känns inte boken som förutom de olika person- och ortsnamnen som vi skandinaver kan gotta oss åt. Boken känns istället mer som en mischmasch av romartiden, bysantinska riket och det tidiga ståndssamhället. Inget fel med detta men förvänta er inget vikingaröj med plundringståg och omåttligt mjöddrickande.

Joe Abercrombie är helt klart en av mina favoritförfattare men efter besvikelsen med hans förra bok (Red Country) så visste jag inte vad jag kunde förvänta mig av Half a king. Skulle han återvända till ljuset eller sjunka djupare ner i träsket? Det visade sig att han tog en annan väg. Han har nämligen valt en lättsammare ton i Half a king, en mer barnvänlig även om just det ordet inte är det rätta för det finns fortfarande en hel del mörker och blodiga våldsdåd i hans berättande. Men ändå så är boken inte lika tung som hans tidigare verk, den är dessutom hälften så tjock. Detta gör boken lättläst och en van läsare kan plöja sig igenom den på några kvällar.

I Half a king får vi följa prins Yarvi som hastigt och mindre lustigt blir kung av Gettland efter att hans far och äldre bror mördats. Yarvis ena hand är missbildad sedan födseln och han anses vara en vekling och får snabbt epitet ”halvkungen”. Det dröjer därför inte länge innan hans ambitiösa farbror griper makten i riket och försöker mörda Yarvi. Halvkungen kommer dock undan men blir tillfångatagen och såld som galärslav. Bakom årorna svär Yarvi att hämnas och återta sin tron. Han måste först bara hitta några trogna män som kan hjälpa honom. Kan de finnas bland årorna bredvid honom?

Den som har läst First Law-serien kommer att känna igen sig. Karaktärerna må ha nya namn och nya livsöden att berätta men vi har sett de flesta tidigare. Det finns en Logen-karaktär, en Ferro-karaktär, en Glokta-Jezal-combo-karaktär och så vidare. Berättelsen är också den gammal som gatan, den unge oerfarne pojken som måste finna styrkan och modet att uppfylla sitt öde genom att återerövra sin faders förlorade tron. Men detta vore inte en Abercrombie-bok om den inte hade en hel del tvister och vändningar. De första tre First Law-böckerna är kända för att vara en sorts Sagan om Ringen-berättelse där allt har vänts på sin ända. Abercrombie följer denna stolta tradition i Half a king och detta gör givetvis berättelsen så mycket bättre, för att inte säga direkt oförutsägbar.

Half a king är helt klart ett kliv uppåt från Red Country. Givetvis saknar jag litet av Abercrombies mörkare stil som gjorde honom känd men samtidigt måste en författare ständigt förnya sig. Första boken i en serie är oftast den svåraste att skriva och med den avklarad kan vi nu se fram emot de kommande böckerna. Väntan verkar som tur är inte bli så lång. Uppföljaren Half a world förväntas nämligen finnas i bokhyllorna redan i februari 2015. Jag kommer inte att hänga på låset som ett Harry Potter-fan men nog skall Abercrombie allt få ytterligare ett tillskott från min börs.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *