fbpx

Originaltitel: Iron Mask
Språk: Dubbad engelska
Produktionsår: 2019
Speltid: 124 min
Regissör: Oleg Stepchenko
Skådespelare: Jason Flemyng, Anna Churina, Yao Xingtong, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Charles Dance, Rutger Hauer m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

 

Iron Mask är också känd som Viy 2: Journey to China och är en uppföljare till filmen Forbidden Kingdom som jag recenserade för några år sedan. Om föregångaren var en helt okej film så är detta mest en travesti fylld med dåligt skådespeleri, taskig action, tråkig handling, billiga datoreffekter och avsaknad av fokus. Alla skådespelare ser ut att ha riktigt tråkigt utom Arnold som däremot njuter av att överspela en kamplysten fängelsekapten med glimten i ögat.

Efter händelserna i Forbidden Kingdom får kartografen Jonathan Green audiens hos tsaren Peter den store. Eftersom Jonathan redan har träffat tsaren under dennes stora ambassadresa i bland annat England några år tidigare ser han omedelbart att det är en falsk tsar på tronen. För att undslippa ett oblitt öde går Jonathan med på att resa fjärran österut för att kartlägga Rysslands gräns mot Kina. Samtidigt som detta pågår finns det tre mystiska fångar i Towern varav en bär en mask av järn. Dessutom får Jonathans fästmö, miss Dudley, höra att han har begett sig till Kina och beslutar sig för att resa dit på ett handelsskepp för att hämta hem honom.

När Jonathan väl anländer till Kina göra han det tillsammans med den unga kinesiskan Cheng Lan. Det visar sig att Kina styrs av en ond häxa och att Cheng Lan är rikets rättmätiga tronföljare…

Om Europas länder visas upp i någorlunda historisk kontext så är Kina ett fantasyland långt borta från verklighetens motsvarighet. Trollkarlar skjuter blixtar på sina fiender, drakar flyger över himlen och alla tycks kunna Kung-fu. Eftersom alla stora vyer är datoranimerade så känns detta som en oerhört overklig värld. Trots att jag beskrev handlingen någorlunda ovan så finns det ingen riktigt protagonist i filmen. Istället är det ett tiotals olika livsöden som vävs samman på ett totalt overkligt sätt. Jonathan Green som var förra filmens store hjälte är nu förpassad till en sorts biroll som troligast har den ointressantaste berättelsen att berätta.

Men vad spelar allt detta för roll? Denna film var ju bara en “paycheck” för alla inblandande och slutresultatet är verkligen inget att hänga i julgranen. Inte ens Arnolds mustasch kan rädda denna tillställning.


Karl Kämpes övertagande av världsherraväldet börjar med att han intager de brittiska öarna. Med andra ord gör Karl Kämpe sin internationella debut i den engelska antologiserietidningen Brawler som ges ut av Time Bomb Comics. Det är dock ingen ny berättelse som ser dagens ljus utan serien “Fegljus” som tidigare publicerats i Seriemix nr 6 och som också ingår i kommande samlingsalbumet “På Dödens Väg”. Men vill du läsa Karl Kämpe på engelska eller bara göra din samling komplett så stötta mina brittiska kollegor. Det skulle alla parter uppskatta!

Brawler #2 på kickstarter!


Ades Media i samarbete med  Knutsson och Jansson ger ut Granköping behöver dig. Denna serie har tidigare bara publicerats i facktidningen Sia mellan åren 1998-2008. Boken blir 128 sidor inbunden, seriesidorna är i svartvitt och färg (beroende på originalpublicering). Missa inte detta tidsdokument tillika skrattfest.

Förhandsboka Granköping behöver dig idag!


Medan vi väntar på att Karl Kämpe Äventyraren – På Dödens Väg skall komma från tryckeriet så kan vi titta på The Ferryman – The Motion Comic. Denna animerade härlighet var stretchgoal nr 3 under senaste kickstarterkampanjen och har premiär idag.

The Ferryman – The Motion Comic

Kickstartern för Karl Kämpe Äventyraren – På Dödens Väg är avslutad och 216 backare drog tillsammans ihop hela 86.318 kronor. Under kampanjen slogs också två personliga rekord för Karl Kämpe. Flest antal backare och Högst insamlad summa pengar. Ett stort TACK till alla som gjorde detta möjligt. 

Originaltitel: Poldark – Series Five
Språk: Engelska
Produktionsår: 2019
Antal avsnitt: 8
Speltid: 60 min/avsnitt
Regissör: Sallie Aprahamian och Justin Molotnikov
Skådespelare: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Jack Farthing, Luke Norris, Gabriella Wilde, Harry Richardson, Ellise Chappell, Vincent Reagan, Freddie Wise m.fl.

Varning! Texten nedan kan innehålla spoilers.

Så var det dags att recensera den femte och sista säsongen av Poldark. Vi som minns den förra säsongen kommer ihåg att det var en mellansäsong som inte var speciellt bra. Frågan var således om säsong 5 skulle ge serien en värdig avslutning? Svaret är båda ja och nej på den frågan. Dramat är bättre denna säsong men det är fortfarande samma gamla intriger vi ser. Allt elände som sker kring familjen Poldark måste vid det här laget nästan ses som en djävulens förbannelse. Dessutom har vissa rollfigurer dummast ner för att hålla intrigerna vid liv.

Franska revolutionens idéer har nått England och överheten fruktar ett uppror från underklassen. Motståndet till slavhandeln kopplas därför ihop med förräderi mot både kung och fosterland (som är för slaveriet). Överste Ned Despard, före detta föreståndare av kolonin Brittiska Honduras (dagens: Belize) har på grund av sina abolitionistiska handlingar skaffat sig mäktiga fiender och på falska grunder arresterats. Som tur är för Ned så är hans gamla vän och officerskollega Ross Poldark medlem av det brittiska underhuset och genom sina kontakter får han Ned frisläppt. Nu är Ned en sådan person som inte kan hålla truten stängd och eftersom Ross har tagit översten under sina vingar så är det upp till honom att i tid och otid hålla Ned borta från trubbel. Neds och Ross gamla fiender ser att deras intressen är hotade och bildar därför allians med varandra för att en gång för alla röja de båda männen ur vägen samtidigt som Napoleon förbereder en fransk invasion av de brittiska öarna.

Det känns verkligen som om luften har gått ur denna serie. De flesta som arbetat med serien har troligast gjort allt de kan för att göra en så bra avslutning som möjligt men den verkliga inspirationen saknas. Speciellt de två sista avsnitten känns som ett hastigt haftsverk för att ta serien i mål. Dessutom lämnas flera frågor obesvarade när ridån till sist går ner och sådant gillar man ju aldrig. Om sanningen skall fram så slutar serien med något som de flesta skulle kalla en cliffhanger. Nu tror jag inte att BBC kommer att återuppliva serien med en säsong 6 men det skulle inte vara helt otänkbart med en 2 timmars TV-film i framtiden.

Med denna säsong avslutad så får jag tacka för den goda underhållning. De tidigare säsongerna må ha varit mycket bättre men denna serie visste i alla fall när det vet tid att lägga ner. Nu lämnar vi intrigerna i Cornwall för denna gång och förflyttar dem till (varför inte) Versailles?

SENASTE SERIETIDNINGAR
kkacomic5
Karl Kämpe Äventyraren nr 5
kkacomic4-2
Karl Kämpe Äventyraren nr 4
kkacomic3-2
Karl Kämpe Äventyraren nr 3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *