fbpx

Originaltitel: Versailles – Säsong 1-3
Språk: Engelska
Produktionsår: 2015-2018
Antal avsnitt: 30
Speltid: 60 min/avsnitt
Regissör: Många olika
Skådespelare: George Blagden, Alexander Vlahos, Tygh Runyan, Amira Cesar, Noémie Schmidt, Anna Brewster, Catherine Walker m.fl.

Varning! Texten nedan kan innehålla spoilers.

Versailles är Frankrikes hitintills dyraste producerade TV-serie. Den fick en hel del kritik på hemmaplan redan innan premiären för att skådespelarna pratar engelska istället för franska. Detta val förklarade producenterna med att serien var först och främst riktad mot en internationell publik. Jag finner dock detta litet underligt då mig veterligen så har ingen svensk kanal visat serien. Allt som allt blev det 3 säsonger om 30 avsnitt innan serien lades ned.

Efter ett mindre inbördeskrig där delar av adeln gjorde uppror mot kungamakten känner sig kung Ludvig XIV inte trygg i Paris. Därför beslutar han att bygga om pappas gamla jaktslott i Versailles till världens centrum. Många motsätter sig bygget men sten för sten blir Versailles större och ståtligare. Eftersom även hovet tvingas flytta till Versailles så gör även intrigerna det. En rad kvinnor söker kungens gunst sängvägen och adeln, kyrkan, hugenotterna, utländska intressen och tjocka släkten intrigerar dagligen för att vinna fördelar i kampen om makten. 

George Blagden som Ludvig XIV i Versailles (2015-2018).

Första säsongen av Versailles är en intressant början på serien men sedan går det snabbt utför under säsong 2 och blir riktigt muppigt under säsong 3. Det verkar som om efter Game of Thrones att alla serier försöker slå varandra i mer och mer vågade erotiska scener. Versailles är verkligen inget undantag då det knullas både till höger och till vänster inne på slottet.

Men det måste finnas mer än sex för att sälja en serie men här bränner Versailles sina chanser. Som exempel kan det nämnas att första säsongen slutar i en riktig cliffhanger där kronsprinsen (Ludvigs äldste son) blir kidnappad. Jag tänkte att detta drama kommer att göra säsong 2 riktigt intressant men till min stora förvåning är kronprinsen redan befriad innan förtexterna rullar i andra säsongs första avsnitt. Det var som om serieskaparna kastade allt de byggt upp under första säsongen i papperskorgen för att börja med ett helt nytt “story arc” i säsong 2. Jag fick hemska flashbacks från Alien 3 där Hicks och Newts nesliga död gjorde deras överlevnad i Aliens – Återkomsten helt irrelevant. 

Versailles kan bara rekommenderas till personer som gillar kostymdramer, erotiska scener och halvintressanta hovintriger. Manuset håller inte bästa klass och jag är för dåligt insatt för att avgöra hur historisk korrekt serien är. Det känns som om serieskaparna siktade högt och glömde bort att man först måste ha en bra grund att stå på. Dock måste scenograferna och kostymörerna få högsta betyg för deras bidrag i till denna serie.

Originaltitel: Iron Mask
Språk: Dubbad engelska
Produktionsår: 2019
Speltid: 124 min
Regissör: Oleg Stepchenko
Skådespelare: Jason Flemyng, Anna Churina, Yao Xingtong, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Charles Dance, Rutger Hauer m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

 

Iron Mask är också känd som Viy 2: Journey to China och är en uppföljare till filmen Forbidden Kingdom som jag recenserade för några år sedan. Om föregångaren var en helt okej film så är detta mest en travesti fylld med dåligt skådespeleri, taskig action, tråkig handling, billiga datoreffekter och avsaknad av fokus. Alla skådespelare ser ut att ha riktigt tråkigt utom Arnold som däremot njuter av att överspela en kamplysten fängelsekapten med glimten i ögat.

Efter händelserna i Forbidden Kingdom får kartografen Jonathan Green audiens hos tsaren Peter den store. Eftersom Jonathan redan har träffat tsaren under dennes stora ambassadresa i bland annat England några år tidigare ser han omedelbart att det är en falsk tsar på tronen. För att undslippa ett oblitt öde går Jonathan med på att resa fjärran österut för att kartlägga Rysslands gräns mot Kina. Samtidigt som detta pågår finns det tre mystiska fångar i Towern varav en bär en mask av järn. Dessutom får Jonathans fästmö, miss Dudley, höra att han har begett sig till Kina och beslutar sig för att resa dit på ett handelsskepp för att hämta hem honom.

När Jonathan väl anländer till Kina göra han det tillsammans med den unga kinesiskan Cheng Lan. Det visar sig att Kina styrs av en ond häxa och att Cheng Lan är rikets rättmätiga tronföljare…

Om Europas länder visas upp i någorlunda historisk kontext så är Kina ett fantasyland långt borta från verklighetens motsvarighet. Trollkarlar skjuter blixtar på sina fiender, drakar flyger över himlen och alla tycks kunna Kung-fu. Eftersom alla stora vyer är datoranimerade så känns detta som en oerhört overklig värld. Trots att jag beskrev handlingen någorlunda ovan så finns det ingen riktigt protagonist i filmen. Istället är det ett tiotals olika livsöden som vävs samman på ett totalt overkligt sätt. Jonathan Green som var förra filmens store hjälte är nu förpassad till en sorts biroll som troligast har den ointressantaste berättelsen att berätta.

Men vad spelar allt detta för roll? Denna film var ju bara en “paycheck” för alla inblandande och slutresultatet är verkligen inget att hänga i julgranen. Inte ens Arnolds mustasch kan rädda denna tillställning.


Karl Kämpes övertagande av världsherraväldet börjar med att han intager de brittiska öarna. Med andra ord gör Karl Kämpe sin internationella debut i den engelska antologiserietidningen Brawler som ges ut av Time Bomb Comics. Det är dock ingen ny berättelse som ser dagens ljus utan serien “Fegljus” som tidigare publicerats i Seriemix nr 6 och som också ingår i kommande samlingsalbumet “På Dödens Väg”. Men vill du läsa Karl Kämpe på engelska eller bara göra din samling komplett så stötta mina brittiska kollegor. Det skulle alla parter uppskatta!

Brawler #2 på kickstarter!


Ades Media i samarbete med  Knutsson och Jansson ger ut Granköping behöver dig. Denna serie har tidigare bara publicerats i facktidningen Sia mellan åren 1998-2008. Boken blir 128 sidor inbunden, seriesidorna är i svartvitt och färg (beroende på originalpublicering). Missa inte detta tidsdokument tillika skrattfest.

Förhandsboka Granköping behöver dig idag!


Medan vi väntar på att Karl Kämpe Äventyraren – På Dödens Väg skall komma från tryckeriet så kan vi titta på The Ferryman – The Motion Comic. Denna animerade härlighet var stretchgoal nr 3 under senaste kickstarterkampanjen och har premiär idag.

The Ferryman – The Motion Comic

Kickstartern för Karl Kämpe Äventyraren – På Dödens Väg är avslutad och 216 backare drog tillsammans ihop hela 86.318 kronor. Under kampanjen slogs också två personliga rekord för Karl Kämpe. Flest antal backare och Högst insamlad summa pengar. Ett stort TACK till alla som gjorde detta möjligt. 

SENASTE SERIETIDNINGAR
kkacomic5
Karl Kämpe Äventyraren nr 5
kkacomic4-2
Karl Kämpe Äventyraren nr 4
kkacomic3-2
Karl Kämpe Äventyraren nr 3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *