fbpx
, ,
Solomon Kane konfronterar ett monster. Tecknad i svart bläck på vitt papper.

Solomon Kane – Marvels feta samlingsvolym

Mellan åren 1973 och 1994 publicerade Marvel Comics några dussin Solomon Kane berättelser som gick i en rad olika publikationer innan serien fick en egen titel som gick i sex nummer. Alla dessa serier från Marvels tidiga år samlades 2021 i en tjock samlingsvolym som vi nu tar en titt på.

Solomon Kane har haft en brokig historia i serietidningsvärlden. Först hade Marvel Comics rättigheterna i dryga två årtionden. Sedan tog Dark Horse Comics över och publicerade tre seriealbum som recenserats i denna blogg tidigare. 2019 tog Marvel Comics åter över rättigheterna för att 2022 förlora dem till Titan Comics. Trots detta jojjande fram och tillbaka så har det publicerats väldigt få serier under dessa 50 år. Marvel Comics har i alla fall tagit sitt ansvar och genom detta samlingsalbum kan vi ta en titt på var det hela började.

ETT ALBUM AV KONTRASTER

Seriesida från Solomon Kane-serien Moon of Skulls (1978)

Denna samlingsvolym är verkligen ett album av kontraster. Här blandas svart-vita serier med färglagda om vart annat. Manusförfattarna och serietecknarna är otaliga i både stil och form. Bearbetningar av klassiska berättelser delar uppmärksamheten med helt nya verk. Kvaliteten skiftar från mästerverk till ren amatörism. Trots detta finns det en röd tråd som givetvis hämtar sitt stoff från Robert E. Howards originalberättelser från pulp-eran.

SOLOMON KANE SÄTTS PÅ PROV

Trots att många av Howards skildringar har fått serieform mer än en gång så är det ändå de nyskrivna serierna som jag finner mest intressanta. Dessa känns inte lika ”kufiska” och saknar för det mesta inslaget av deus ex machina som tidiga Solomon Kane berättelser tyngs ner av. Istället tas Solomon Kane till okända nejder och får bekänna färg mot nya diaboliska fiender. Hans stoicism sätts ofta på prov då han tvingas alliera sig med individer av en annan tro. I en crossover exempelvis grälar Kane med Conan Barbaren om vilken Gud som är den sanne. I en annan ställs puritanismens religiösa tro mot islams läror.

SOLOMON KANES ARV FÖR VIDARE

Det är förunderligt att så många serieskapare har tagit Solomon Kane till sitt hjärta. Den puritanske hjälten är inte alltid lätt att älska då han kan gå över lik för att nå sina mål. Han kan även vara irriterande renlärig som ofta sätter honom i trubbel och skapar fiendskap där vänskap borde finnas. Trots detta finns det något lockande i hans karaktär. Han är en rättskipare som är redo att offra liv och lem i Guds namn. Han är en ypperlig fäktare som inte drar sig för att några faror. Hans livssyn är enkel och saknar tvekan. Allt detta gör Solomon Kane till en person som ständigt finner en nya serieskapare som är villiga att föra hans arv vidare.

SLUTORD

Solomon Kane har funnit sin plats i vårt gemensamma kulturarv. Det finns böcker, ljudböcker, serietidningar, brädspel, rollspel, film och annan merch om hans liv och äventyr. I denna djungel kan det vara svårt att veta var man skall börja. Jag kan då rekommendera människor som vill veta mer detta samlingsalbum som ger en bra grund att stå på. Solomon Kane närmar sig sitt hundraårsjubileum (skapad 1928) och hans berättelse är långt ifrån färdigskriven. Hoppa på tåget så att du inte missar Solomon Kanes nästa spännande fäktningar.

Läs även: The Savage Tales of Solomon KaneSolomon Kane (film)Solomon Kane The Official Movie NovalisationSolomon Kane Vol. 1Solomon Kane Vol. 2Solomon Kane Vol. 3


X

Framsidan för Solomon Kane samlingsvolym från Marvel.

Titel: Solomon Kane – The Original Marvel Years
Utgivningsår: 2021
Utgivare: Marvel Comics
Manus och bild: Många olika serieskapare
Omslag: Patch Zircher & Edgar Delgado
Köp här: Bokus

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *