fbpx
Omar Sharif från filmen The Last Valley (1971).

The last valley! Kalkon eller bortglömd pärla?

The last valley med Michael Caine och Omar Sharif i huvudrollerna tokfloppade när den gick upp på bio 1971. Låt oss se om gårdagens kräsna biopubliken hade rätt eller fel?

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

The last valley är en film av sin tid. Ett historiskt drama med inslag av action, romantik och palatsintriger. Det är en av få filmer som utspelar sig under Trettioåriga kriget (1618-1648) då protestanter och katoliker slogs om herraväldet i främst Tyskland. Byar och städer plundrades och brändes ner till grunden och svält, farsoter och fanatism tvingade stora delar av befolkningen på flykt. Filmen är regisserad av James Clavell, mest känd som författare av romanerna i den Asiatiska sviten.

HANDLING

Läraren Vogel (Omar Sharif) är i landsflykt och av en slump hittar han en dal som är orörd av krigets fasor. Hack i häl på honom är Kaptenen (Michael Caine) och hans legoknektar som tänker plundra den välmående byn som finns i dalen. Vogel övertalar Kaptenen att skona byn och istället övervintra där och samla kraft inför nästa års kampanjande. En osäker fred förhandlas fram mellan byborna och legosoldaterna och Vogel får agera mellanhand och domare då han inte tillhör någon av sidorna. Ränksmideriet sätter sedan igång då ingen litar på varandra och legosoldaterna är långt ifrån så enade som de utger sig för att vara.

Michael Caine från filmen The Last Valley (1971).

ETT MIKROKOSMOS

Det smarta med The last valley är att dalen där filmen utspelar sig förvandlas till ett mikrokosmos av Trettioårige kriget i stort. Där finns religiösa fanatiker, rika godsägare, värnlösa bönder och legosoldater som allierar sig med den som betalar bäst. Alla försöker vinna fördelar och folk går över lik för att uppnå sina mål. Det är ingen lätt uppgift för Vogel som får släcka eldar var de än uppstår. Kaptenen har nästan lika stora problem då hans patrask av legosoldater lika gärna kan sticka kniven i honom som att lyda hans order. Den fanatiska byprästen, utmärkt spelad av Per Oscarsson, intrigerar för katolicismens överhöghet medan storbonden Gruber spelar det långa spelet. Vem som kommer att gå vinnande ur denna häxkittel är svårt att förutse.

FEL REGISSÖR?

Så här i efterhand undrar jag om James Clavell var rätt man att regissera denna film? Det var inte så att han var en nybörjare och inte visste vad han gjorde. Det finns storhet i filmen men den komplexa handlingen hade behövt en mästerregissör som David Leans eller Stanley Kubriks skärpa. Nu hoppar berättelsen från den ena rollfiguren till den andra och om man inte hänger med är det lätt att missförstå vad som händer. Detta gäller speciellt den historiska kontexten som kan vara svår för den oinsatte att veta. Det känns också som att dalens skönhet, speciellt under vintertid, inte kommer till sin rätt.

SLUTORD

Jag kanske är partisk i målet men Per Oscarsson stjäl i stort varje scen han är med i. Medan andra rollfigurer spelar med korten tryckta mot bröstet är det inga problem att förstå var Oscarssons katolska präst står i olika frågor. Michael Caine och Omar Sharif gör som alltid bra ifrån sig men ingen av dem kommer riktigt till sin fulla rätt. Jag måste också nämna Michael Gothard som den rebelliske Hansen. Han och William Fichtner är de enda skådespelare jag känner till som är så bra på att spela labila galningar att jag inte ens skulle vilja träffa dem i verkliga livet. The last valley må inte vara allas kopp te men det är en okej rulle. Speciellt för de som drömmer om forna tiders episka dramer.


X

Filmaffisch för The Last Valley (1971).

Originaltitel: The last valley
Språk: Engelska
Produktionsår: 1971
Speltid: 128 min
Regissör: James Clavell
Skådespelare: Michael Caine, Omar Sharif, Per Oscarsson, Michael Gothard, Florinda Bolkan m.fl.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *