fbpx
Systrarna Marshall beundrar Fantomen från serien Den dolda staden (1943).

Fantomen klassiker: Den dolda staden (1943)

Under min uppväxt läste jag många serietidningar med Fantomen. Favoriterna var de äventyr som var tecknade av Kari Leppänen, Hans Lindahl och Jaime Vallvé. De tidiga serierna från Amerika tyckte jag sämre om men bland dem finns det en pärla som alltid legat mig varmt om hjärtat, nämligen Den dolda staden från 1943.

Den dolda staden har publicerats i många olika publikationer i Sverige. Den version jag läste när jag växte upp var den som publicerades 1984 i Seriepocket 136. Originaltiteln är Hamid the Terrible och manuset är skrivet av Fantomens skapare Lee Falk och är tecknad av Wilson McCoy. Berättelsen är den tionde som gavs ut på söndagssidorna i USA och den tredje med de oförbätterliga systrarna Marshall.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

HANDLING

Efter händelserna i den föregående serien guidar Fantomen nu systrarna Marshall genom djungeln mot civiliserade trakter. Systrarna heter Greta och Lana och båda har förälskat sig i Fantomen eftersom han räddat dem och är en riktig karlakarl. Systrarna blir ovän med varandra och i ett desperat försök att vinna Den vandrande vålnadens hjärta kommer båda på den briljanta idén att ensamma gå vilse i djungeln så att Fantomen måste rädda dem igen. Båda systrarna smiter iväg åt varsitt håll men de blir tillfångatagna av slavhandlare och förda till Den dolda staden där Hamid den förskräcklige härskar. Fantomen följer efter slavhandlarna och tvingas förklädd infiltrera staden. Han letar sig till Hamids kammare men vad han hittar där är inte vad han förväntade sig. Hamid visar sig nämligen vara en kvinna som maskerar sig som en man då ökenstammarna aldrig skulle acceptera en kvinna som sin regent. Med hjälp av livvakten Soldan, som sedan ungdomens dagar varit förälskad i Hamid, räddar Fantomen Greta och Lana från haremet. De kidnappar samtidigt också den motsträviga Hamid så att Soldan och hon kan leva ett lyckligt liv tillsammans vid havet.

ROMANTIK OCH ACTION

Det finns något oskyldigt och matinéaktigt med Den dolda staden. Tankarna far till Errol Flynns och Douglas Fairbanks upptåg på vita duken. Serien har den speciella glimten i ögat och något så ovanligt som ett triangeldrama som inte involverar Diana. Fantomen är också märkligt naiv när det kommer till de båda systrarnas känslor och är således indirekt skyldig till det som händer senare i berättelsen. Likt alla goda hjältar har han dock bara en hjärtas dam och hans känslor sätts på yttersta prov då den undersköna Hamid friar till honom. Förutom romantik innehåller också serien en hel del action och trots att Fantomen har sina pistoler så låter han hela tiden knytnävarna tala. Jag antager att detta var Falks sätt att hålla Fantomen mer barnvänlig.

SYSTRARNA MARSHALL

Fantomen till trots är det ändå systrarna Marshall som stjäl stora delar av föreställningen. Till en början tycks de bara vara två ”damsels in distress” men det finns också mycket hjärta i dem. Förutom att hjälpa Fantomen så tröstar och uppmuntrar de varandra när allt ser som mörkast ut. Deras osämja och avundsjuka sätts åt sidan som de goda systrar de är. Inte undra på att Lee Falk gillade dessa skapelser som gav Fantomen så mycket bekymmer att de förekommer i hela fem söndagsberättelser. Dessutom har de förekommit i en rad andra serier från andra förläggare. Senast de förekom i Sverige var i nr 17 2017 då de nämndes i serien Red Zone. Jag har inget belägg för att deras namn Greta och Lana är tagna från Greta Garbo och Lana Turner, två av Hollywoods största ikoner, men jag kan sätta halva min årslön på att det är så.

HAMIDS OLYCKLIGA ÖDE

Den stora tvisten i serien är att Hamid den förskräcklige är en kvinna som för att kunna härska över sin fars rike måste låtsas vara man. Hennes farbror Yezred styr egentligen över riket då han agerar som grå eminens. Så i den dolda staden måste stadens härskare ironiskt nog leva i det fördolda. Det är bara hennes närmaste rådgivare med Yezred i spetsen och hennes personliga livvakt som känner till hennes sanna natur. Hon är tragiskt nog en fängslad fågel i en gyllene bur. Att hennes frieri till Fantomen nobbas är dessutom första gången som hon inte fått sin vilja igenom. Detta gör henne både förtvivlad och hämndlysten. Att hon i denna stund kidnappas av Fantomen och hennes livvakt Soldan, som för henne ut ur staden sänder ett tveeggat budskap. Hur förälskad Soldan än är har han ingen rätt att kidnappa en ovillig kvinna för att göra henne till sin brud. Men samtidigt är hennes roll som envåldshärskare ohållbar i längden så kanske gjorde han henne en tjänst och om kärlek uppstår kan kanske även Hamid den förskräckliga leva ett lyckligt liv. Kvinnors sociala status var på 40-talet inte densamma som den är idag och vi må därför förlåta Lee Falk hans föråldrade tankegods.

SLUTORD

Den dolda staden har för mig ett nostalgiskt skimmer. Det har även en rad andra Fantomen-serier och kanske skriver jag återblickar om dem i framtiden. Kanske gör jag en hel serie av Fantomen klassiker men i dagsläget är inget beslutat. Vad har ni för serier som ni gillar från er ungdoms dagar? Skriv gärna en kommentar och det behöver inte vara Fantomen-serier. Jag är speciellt intresserad av att höra era ”guilty pleasures”. Vems serieskapande gillar ni trots att alla andra tycks ha en annan åsikt. Ordet är fritt.

Läs även: En tegelsten för Fantomen-älskaren!

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *