fbpx
, ,

Vad är stora och lilla ofreden?

golitsyn
Michail Golitsyn, rysk guvernör
av Finland under Stora ofreden.

Stora ofreden (1713-1721) och Lilla ofreden (1742-1743) är benämningar på två krigstidsperioder då den svenska rikshalvan Finland var ockuperad av Ryssland. Båda gångerna övergav Sverige mer eller mindre Finland för att kunna försvara kärnlandet och detta fick svåra konsekvenser för finländarna. Speciellt under Stora ofreden plundrade, brände, skövlade, våldtog, förslavade och mördade ryssarna i sådan omfattning att finländarna trodde att den yttersta dagen stod för dörren. Båda gångerna var Sverige tvunget att ge bort bitar av Finland till Ryssland för att få fred. Detta ledde givetvis till en svensk revanschlust att ta tillbaka förlorad mark och således nya krig som aldrig slutade lyckligt för svensk del. Ryssarna hade efter århundraden av frustration lyckats få fäste vid Östersjön och tänkte inte ge upp det utan strid. Finländarna fick tragiskt nog betala det ryska priset för svensk hybris.

Dela detta inlägg:

Facebook

2 svar

  1. Några språkliga korrigeringar: …den svenska rikshalvan Finland var ockuperad… ockuperad syftar på rikshalvan (en rikshalva, alltså ockuperad). Båda gångerna var Sverige tvunget (inte tvungna, eftersom Sverige är ett land).

    1. Vi tackar för de språkliga korrigeringarna. De är nu tillrättade i texten så att svenskan är korrekt. Jag har för övrigt en hel bok som måste korrekturläsas, är du intresserad? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *