fbpx
, ,

Swords against Death

swordsagainstdeathTitel: Swords against Death – The adventures of Fafhrd and the Gray Mouser (ljudbok)
Språk: Engelska
Författare: Fritz Leiber
Uppläsare: Jonathan Davis
Förlag: Audible Studios (2008)
Övrigt: Lankhmar, bok 2 (av 7)

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Lyssnandet på Fafhrd och Gray Mousers äventyr fortsätter. Denna gång med Swords against Death, den andra boken i Lankhmar-serien. Boken innehåller hela 10 noveller varav The Price of Pain-Ease är den sämsta och Claws from the Night är den bästa i mitt tycke. Den mest fantasifulla är utan motstycke Bazaar of the Bizarre som introducerar konceptet om multiversum till Nehwons värld.

En sak som slår mig när jag lyssnar är att Fafhrd och Gray Mouser i stort är en och samma person som råkar ha två individuella kroppar. Väldigt sällan har de olika åsikter om någonting, de handlar oftast på samma sätt och utsätts för samma sorts faror. Gång på gång får båda samma uppdrag (fast av olika arbetsgivare) eller så drabbas båda av en och samma förbannelse. De noveller som bygger på att bara en av dem drabbas av en förbannelse (vilket är många) går i stort ut på att den andre skall rädda den drabbade. På sätt och vis är detta ett fascinerande koncept fast samtidigt hade jag önskat litet mer individualism mellan Fafhrd och Gray Mouser.

Swords against Death är en trevlig genomlyssning. Varje novell är ungefär en timme lång och har i mitt tycke perfekt längd för hur länge jag orkar lyssna innan jag vill göra något annat. Det känns då skönt att ha avslutat en berättelse innan det är dags att sätta tänderna i nästa. Fritz Leiber har en synnerligen livlig fantasi och han är inte rädd för att kasta in sina hjältar i både besynnerliga och ytterst dödliga situationer. Jag tycker mig också finna en del inspiration från den gamle skräckmästaren H.P. Lovecraft. Speciellt den sjunkna staden som reser sig från havet i en av novellerna känns som en kopia av R’lyeh.

Av okänd anledning skrev jag ner en kort sammanfattning av de olika novellerna i min recension för den första Lankhmar-boken så jag fortsätter på inslagen linje.

The Circle Curse (1970)
Utom sig av sorg efter sina dödade kärestor lämnar Fafhrd och Gray Mouser staden Lankhmar och svär en ed att aldrig återvända. Strax utanför staden träffar de trollkarlen Sheelba of the Eyeless Face som råder dem att vända tillbaka. De två äventyrarna lyssnar inte utan börjar istället resa världen runt för att glömma sin sorger. De misslyckas med det senare och i en grotta träffar de trollkarlen Ningauble of the Seven Eyes som råder dem att återvända till Lankhmar för bara där kan de hitta försoning. De båda äventyrarna beslutar sig för att bryta sin ed och följa rådet.

The Jewels in the Forest (1939)
Fafhrd och Gray Mouser beslutar sig för att leta efter Urgaan of Angarngis legendariska skatt. De reser till den döde arkitektens bortglömda torn men det visar sig att skatten är svårare än de först trott att hitta och de är dessutom inte de enda som eftertraktar den.

Thieves’ House (1943)
Prästerna av Votishal har från Lankhmars tjuvgille stulit de guld- och juvelsmyckade kvarlevorna efter mästertjuven Omphal. Tjuvgillets utsände påstår att de är villiga att sluta fred med Fafhrd och Gray Mouser om de kan återbörda det som stulits. De två äventyrarna lyckas med sitt uppdrag men tänker tjuvgillet hålla sitt löfte?

The Bleak Shore (1940)
Fafhrd och Gray Mouser är på sitt favorithak i Lankhmar när de båda plötsligt drabbas av en förbannelse som kallar dem västerut. Beslutsamt lämnar de värdshuset, sätter sig i en båt och tillsammans med fyra slavar seglar de över det tillsynes oändliga Ytterhavet till en kontinent där döden väntar på dem.

The Howling Tower (1941)
Fafhrd och Gray Mouser är fortfarande fast på kontinenten bortom Ytterhavet. Tillsammans med en guide färdas de över ett slättlandskap när de hör ett ylande. Guiden förklarar att ylandet kommer från ett torn som finns på slätten. Två nätter senare är guiden och Fafhrd borta och Gray Mouser tvingas ta upp jakten och spåren leder honom mot tornet.

The Sunken Land (1942)
En ofrivillig Fafhrd har blivit ”shanghaiad” till en galej av nordmän på väg mot det sjunkna landet Simorgya. Gray Mouser jagar efter men förlorar sikten av galejen i en storm. Nordmännen hittar slutligen till Simorgya som rest sig från havets djup och de stiger iland för att plundra. De hittar rikets skattkammare och en mystisk dörr som det visar sig att Fafhrd har nyckeln till.

The Seven Black Priests (1953)
Långt i norr bortom bergskedjan The Bones of the Old Ones finns det sju svarta präster från Klesh. De vakar över en diamant som Fafhrd och Gray Mouser stjäl från dem. Prästerna börjar jaga de båda tjuvarna samtidigt som Fafhrd börjar bete sig underligt.

Claws from the Night (1951)
Efter många äventyr är Fafhrd och Gray Mouser tillbaka i Lankhmar. Men de har kommit till en stad i fruktan där rovfåglar har börjat attackera kvinnor och stjäl deras juveler. De båda äventyrarna försöker under det rådande kaoset stjäla en rubin från penningutlånaren Muulsh. Just som de skall lägga beslag på juvelen dyker en fågel upp och flyger iväg med den. Fafhrd och Gray Mouser beslutar sig för att ta upp jakten.

The Price of Pain-Ease (1970)
Fafhrd och Gray Mouser separeras tidigt från varandra i denna berättelse. Fafhrd får i uppdrag av trollkarlen Ningauble of the Seven Eyes att stjäla Dödens mask. Gray Mouser får samma uppdrag av Sheelba of the Eyeless Face. På olika vägar beger sig de båda äventyrarna österut till Skugglandet bortom Törstens berg för att fullborda detta till synes omöjliga uppdrag som bara en av en dem kan fullborda.

Bazaar of the Bizarre (1963)
Ningauble och Sheelba ger på nytt Fafhrd och Gray Mouser ett uppdrag. De ska undersöka The Bazaar of the Bizarre och besegra det hot mot hela Nehwon som denna marknadsplats utgör. Gray Mouser anländer dock före till basaren och förhäxas av det han ser. Det tvingar Fafhrd att i stort på egen hand försöka utföra uppdraget.

Läs också:
Swords and Deviltry

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *