fbpx
, ,

Swords and Deviltry

swordsanddeviltryTitel: Swords and Deviltry – The adventures of Fafhrd and the Gray Mouser (ljudbok)
Språk: Engelska
Författare: Fritz Leiber
Uppläsare: Jonathan Davis
Förlag: Audible Studios (2008)
Övrigt: Lankhmar, bok 1 (av 7)

Detta är en ljudbok som innehåller fyra noveller som berättar de kronologiskt första äventyren om äventyrarna Fafhrd och Gray Mouser i världen Nehwon. Dessa noveller skrevs mellan 1957 och 1970 och berättar varifrån respektive äventyrare kommer ifrån och hur de träffade varandra. Hela boken spänner bara över dryga 7,5 timmar vilket gör att det verkligen blir hutlöst dyra minuter. Som jämförelse kan vi ta Joe Abercrombies bok The Blade Itself som är 3 ggr så lång och är 50-lappen billigare på iThunes. Varför denna girighet är svårt att förstå men jag antar att Leibers dödsbo ser en gyllene kassako som de tänker mjölka till fullo.

Författaren Fritz Leiber räknas som en av fäderna till fantasygenren svärd och trolldom (även känd som heroisk fantasy). Tillsammans med Robert E. Howard ”Conan Barbaren”, Michael Moorcook ”Elric of Melniboné” och många andra formade de genren som vi idag känner så väl och älskar. Eftersom jag försöker skriva heroisk fantasy så var det med extra stort intresse som jag började lyssna på denna bok. Jag har tidigare inte haft någon bekantskap med dessa två äventyrare men eftersom så många talar så varmt om Fafhrds och Gray Mousers äventyr så måste jag ge dem en ordentlig chans.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

fafhrdandgraymouser
Gray Mouser och Fafhrd i Mike Mignolas tappning (Epic Comics).

Induction (1957)
Induction kan egentligen inte kallas för en novell då det är mer en kort introduktion till staden Lankhmar och äventyrarna Fafhrd och Gray Mouser. Det kan vara konstigt att två så udda typer som en nordisk barbar och en magikerlärling från södern skulle finna kamratskap i varandra men det förklaras på ett elegant sätt för var för sig är de rätt så misslyckade men tillsammans bildar de en hjälte som skulle överleva hundra livstider av äventyr.

The Snow Women (1970)
Detta är berättelsen om Fafhrds bakgrund. Om hur han växte upp på de kalla stäpperna i norr med en allt annat än ömsint mor som heter just Mor. Han är ”förlovad” med Mara men hon visar sig vara lika förrädisk som hans mamma. När Fafhrd träffar skådespelerskan Vlana från södern växer hans lust att se världen och tillsammans flyr de för att undkomma sina förutbestämda öden.

The Unholy Grail (1962)
Detta är berättelsen om Gray Mousers bakgrund. Han kallas under denna tid bara för Mouse och tillsammans med hertig Janarris dotter Ivrian är de i hemlighet lärlingar hos trollkarlen Glavas Rho. Hertigen har dock förbjudit användandet av magi på hans marker och han dödar Glavas och tar Mouse tillfånga. Under den följande tortyren använder Mouse sig av svart magi och tillsammans med Ivrian flyr de ut från hertigen slott in i den mörka natten.

Ill met in Lankhmar (1970)
Denna novell berättar om första gången som Fafhrd och Gray Mouser träffar varandra. De gör det i staden Lankhmar och redan från början ser de en tvillingsjäl i varandra. Fafhrd är på Vlanas uppdrag i staden för att dräpa tjuvar och krossa det lokala tjuvgillet. Gray Mouser övertalas att hjälpa till och de två lyckas efter en misslyckad räd mot tjuvgillets högkvarter nätt och jämnt komma undan med sina liv i behåll. När de återvänder till sin lägenhet hittar de Vlana och Ivrian dräpta av tjuvgillets onda trollkarl Hristomilo. Utan att säga ett ord återvänder de till högkvarteret för att ta sin hämnd.

Jag gillar Fritz Leibers berättande, kanske inte lika mycket som Robert E. Howards men mycket. Han har en intressant twist på sin fantasyvärld där kvinnorna inte bara har mycket att säga till om. De dominerar ofta sina män som är väldigt rädda för dem, speciellt för dem som kan magi. Fafhrd och Gray Mouser är ingalunda undantagna från denna ”förbannelse”, speciellt Fafhrd som först måste undkomma de regerande kvinnorna i Snöklanen bara för att hamna i sin älskade Vlanas domderande klor. Det som fascinerar med Leiber är hur enkelt han skriver sina berättelser. Det är ofta rakt på sak utan större krusiduller och avslutas tvärt med en tappar slutstrid. Det är nästan ofattbart i dessa fantasytider att Fafhrd och Gray Mouser inte har hittat till den vita duken. Liksom Elric of Melniboné verkar de ha hamnat i något sorts limbo där deras äventyr anses vara ofilmbara. Tills detta sker får vi läsa böckerna och använda oss av vår fantasi. Jag kommer i alla fall många gånger att återvända till staden Lankhmar.

Dela detta inlägg:

Facebook

Ett svar

  1. Tror nog att det är Audible/Amazon som sätter priserna. Får intrycket att dom hellre vill att man premeneruerar på deras ’Credits’ än köper en bok direkt, inte minst när det är deras eget förlag som ger ut den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *