fbpx
, ,

Snapphanar (1941)

snapphanar-1941-1Språk: Svenska
Produktionsår: 1941
Speltid: 105 min
Regissör: Åke Ohberg
Skådespelare: Edvard Persson, George Fant, Eva Henning, Oscar Ljung, Carl Ström m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Året är 1676 och Danmark har förklarat Sverige krig för att ta tillbaka Skånelandskapen. Den svenske soldaten Ored Jensen är på besök i hemgården i Skåne när hans morbror, den danske knektvärvaren Mogens dyker upp. Ored tänker först arrestera Mogens men övertalas av sin mor att hålla fred. Det visar sig vara en björntjänst då en större svensk trupp dyker upp på gården och dödar Mogens. Därefter arresteras Ored för förräderi och släpas iväg för att steglas. Oreds bröder och far lyckas dock befria Ored och tillsammans ansluter de sig till de danska friskytteskarorna och blir fruktade snapphanar.
snapphanar-1941-2

Snapphanar spelade in under det brinnande andra världskriget. I det ockuperade Norge totalcensurerades den då den ansågs vara för patriotisk. På senare tid har filmen fått kritik för att vara ett pinsamt försök till svensk nationalism. Speciellt Edvard Persson tal om att Svenskarna är ett gott folk… känns inte riktigt rätt då hans rollfigur är en dansk snapphane.

Att regissören Åke Ohberg under inspelningen av Snapphanar har varit inspirerad av Robin Hoods äventyr från 1938 står bortom allt tvivel. Filmmusiken som spelas stup i kvarten är mycket lik och slutduellen mellan Ored Jensen och ryttmästare Hellsing är nästan en exakt kopia på den mellan Robin Hood och Sir Guy of Gisbourne i nyss nämnda film. För att vara en gammal  svensk film är den mycket actionfylld. Inte för att den på något sätt kan mäta sig med dagens actionfilmer men det både skjuts och fäktas så att det står härliga till. Som film är väl Snapphanar inte något mästerverk men som en kuriositet i den svenska filmhistorien har den en plats.

Trots avsaknaden av historisk korrekthet så hade jag inte direkt tråkigt när jag såg filmen. Den kändes mer som ett matinéäventyr i svensk tappning och som sådan får vi helt enkelt ta den för vad den är.

Youtube: Snapphanar (1941)

Dela detta inlägg:

Facebook

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *