fbpx
, ,

Guy Fawkes & the gunpowder plot

guyfawkesTitel: Guy Fawkes & the gunpowder plot
Författare: Peter Brimacombe
Förlag: Pitkin Publishing (2005)

Jag vill först säga att detta inte är en riktig bok. Detta är en häftad guide på 24 sidor som i korta artiklar med många bilder berättar Guy Fawkes historia och krutkonspirationens bakgrund, misslyckande och eftermäle.

Guy Fawkes föddes år 1570 i York, England. Hans mor var katolik medan hans far var protestant. Han uppfostrades som anglikan men när han var åtta år gammal dog fadern och Fawkes hamnade under katolskt inflytande och konverterade. Som en sann katolik for han till Flandern och deltog på den spanska sidan i Det spansk-nederländska kriget (1568-1648). Det var under denna tid som Fawkes lärde sig hantera krut och stubin.

Under tiden förändrades det politiska läget i England. År 1603 dog jungfrudrottningen Elisabet I och Jakob I besteg tronen. Englands katoliker hade stora förhoppningar på kung Jakob men när han började inskränka deras rättigheter väckte han en stor vrede. Robert Catesby var en katolsk aktivist som ansåg sig förråd och för att bli av med kungen behövde han en spektakulär plan. Denna plan var att under det högtidliga öppnandet av parlamentet spränga det brittiska överhuset. Om sprängningen genomfördes vid exakt rätt tidpunkt skulle kungen, kungafamiljen, den protestantiska adeln och biskoparna flyga i luften. Vägen skulle sedan vara öppen för en regent kontrollerad av katolikerna som kunde föra en mer gynnsam politik.

Robert Catesby samlade några vänner och berättade sin plan. Så föddes konspirationen men planen hade en svag punkt. Ingen av de närvarande kunde hantera krut och stubin. Konspiratören Thomas Winter kände dock en vän som kunde det. Denna vän var förstås Guy Fawkes och han var inte svår att övertala.

Till en början gick planerna väl, krut inhandlades i stora kvantiteter och tunneln till överhuset källare började grävas. Tiden gick och konspiratörerna märkte att de behövde mer pengar och fler mannar som grävde. Fler konspiratörer rekryterades och med det ökade risken att någon skulle förråda dem.

konspiratorerna
Åtta av de tretton konspiratörerna. Observera att Guy Fawkes har sitt spanska namn Guido Fawkes.
Samtida gravering av Crispijn van de Passe.

Under tiden hade Robert Cecil, earl av Salisbury och kung Jakobs statssekreterare, fått nys om planen. Dels genom sina spioner och dels genom ett anonymt brev. Han såg potentialen i att utnyttja denna katolska komplott för sina egna intressen. Därför väntade han till sista stund innan han informerade kungen som blev rasande, speciellt eftersom hans far hade överlevt ett lönnmordsförsök genom sprängning bara för att därefter bli ihjälslagen i sin trädgård. Salisbury behöll dock sitt lugn och när han var säker på att konspiratörerna var på plats lät han arrestera dem. Guy Fawkes befann sig då i ett mörkt valv i källaren under överhuset tillsammans med kruttunnorna. Han togs tillfånga och släpades till en fängelsecell i Towern.

Under tortyr erkände Guy Fawkes och de andra tillfångatagna konspiratörerna allt. Efter en snabb rättegång dömdes samtliga inblandade till att bli hängda, men innan de dog skulle de skäras ner bara för att få inälvorna utslitna ur kroppen och slutligen styckas i fyra bitar som sedan kunde visas upp för allmänheten. Guy Fawkes var den sista av konspiratören som fick lida på detta sätt på galgplatsen. För sina insats belönades Salisbury rikligt och han höll i sin hand större delen av kung Jakobs administration fram till sin död 1612.

Efter att konspirationen avslöjats svepte antikatolska vågor över England. Den 5 november blev en signal för våldsamheter mot katoliker och protestanterna började elda Guy Fawkes-dockor på stora bål. Det är ganska ironiskt att Guy Fawkes som varken var ledare för konspirationen eller hann utföra brottet är den som vi idag kommer ihåg som ansvarig för hela krutkonspirationen.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *