fbpx
, ,

The lies of Locke Lamora

theliesoflockelamoraTitel: The lies of Locke Lamora (ljudbok)
Språk: Engelska
Författare: Scott Lynch
Uppläsare: Michael Page
Förlag: Bantam Dell (2006), Tantor Media Inc. (2009)

Jag hade inte hört talas om denna fantasybok förrän jag blev rekommenderad att höra ljudboken. Med en genial titel som The lies of Locke Lamora och den erkänt duktige Michael Page som uppläsare var jag inte svårsåld så det var bara att börja lyssna.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Bokens handling skulle kunna beskrivas som Oceans Eleven i ett medeltida Venedig med fantasyinslag. Mer specifikt handlar boken om Locke Lamora och hans äventyr i staden Camorr. Vi får följa Locke från liten pojke till ledare för ett gäng kriminella som kallar sig själva för The gentlemen bastards. Utåt sett lyder detta gäng under stadens gangsterkung Capa Barsavi men i hemlighet arbetar de för sig själva. I Camorr har nämligen den undre världen och stadens regerande hertig slutit ett hemligt avtal. De kriminella avstår från att råna adeln medan hertigen avstår från att förgöra de kriminellas brottssyndikat. Det är detta avtal som The gentlemen bastards i största hemlighet bryter mot och på så sätt har varit väldigt framgångsrika i sin kriminalitet, detta tillsammans med Locke Lamoras lögner förstås. En bit in i handlingen börjar någon att mörda Capa Barsavis ”löjtnanter”. Det visar sig att en ny och mäktig aktör kallad The grey king har äntrat spelplanen och försöker ta över Barsavis ledarskap. The grey king som visar sig vara en extremt välinformerad person har funnit ut vad The gentlemen bastards håller på med och utpressar således Locke Lamora att utföra en tjänst för honom. En tjänst som visar sig vara mycket farlig. Locke sitter alltså i rävsaxen mellan Capa Barsavi och The grey king och bara genom att ljuga som en borstbindare kan han komma undan med livet i behåll, det är i alla fall vad han hoppas.

Scott Lynch har tagit ett litet ovanligt grepp i författandet av The lies of Locke Lamora eftersom boken hela tiden hoppar fram och tillbaka i tiden. I tvära kast förflyttas läsaren mellan främst den vuxne Locke Lamora till tiden då han var ung och fick sin kriminella träning. Detta görs på ett väldigt genomskinligt sätt och det är inte svårt att lista ut att det Locke i ett kapitel får lära som ung kommer honom till nytta i nästa kapitel som vuxen. Jag fann denna uppbyggnad en aning irriterande då boken flera gånger tappar tempo. Många kapitel slutar nämligen med en cliffhanger och istället för att direkt få reda på hur det går måste man genomlida ett kapitel som berättar varför Locke agerar som han gör innan han gör det. Vissa tycker nog att detta kan vara ett passande sätt för författaren att ge karaktären Locke Lamora litet mer kött på benen men jag tycker att det var för omständligt och för uppenbart.

Man skulle också kunna säga att denna bok är uppdelad i två delar. Den första halvan är precis vad man förväntar sig av en bok med denna titel. Nämnda Locke ljuger så att det står härliga till och utför en mängd komplicerade och listiga planer för att komma över de välbärgades pengar. Så långt är allt väl. I den andra halvan däremot övergår boken från detta lyckade koncept och blir istället en standardaction med mycket svärdfäktande och häftiga sekvenser. Av Lockes lögner ser vi inte mycket av och som läsare förväntar man sig att ett stort avslöjande skall komma (då Locke har lurat allihopa eller liknande) men det inträffar aldrig. Det känns som om Scott Lynch tröttnade halvvägs i sitt skapande och bara snabbskrev ett slut för att bli klar med eländet. Behöver jag säga att detta är en stor besvikelse då första halvan lovade så mycket gott?

Som bok är väl The lies of Locke Lamora inte något mästerverk men det är helt klart en godkänd debut. Vi får se om Lynch till bok två har lärt sig av misstagen och skrivit en bättre sammanhållen bok. Både Locke Lamora och världen han lever i är en intressant skapelse och någon gång i framtiden skall jag läsa/lyssna på uppföljaren. Det tycker jag att skapelsen i alla fall är värd.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *