fbpx
,

James Bonds bästa alpina äventyr!

Det är dags för en ny lista och åter lämnar vi 1700-talet för att förflytta oss till modernare tider. Bland de bästa och mest spännande scenerna i en James Bond-film är när den gode MI6-agenten tar på sig ett par skidor bara för att bli jagad nerför berget av skurkar så han får visa upp sina ypperliga slalomtalanger. Jag har länge tänkt skriva en topplista över 007:s bästa actionsekvenser på skidor så här är den. Håll till godo!

jamesbond55 – The World is not Enough
Denna skidjakt i Azerbaijanska bergen summerar i korthet allt som är fel med alla Pierce Brosnans James Bond-filmer. 007 blir jagad av skärmflygande skotrar (ni läste rätt) och skurkarna skjuter med kulsprutor och kastar handgranater men kan inte träffa någonting utom varandra. Scenen saknar all form av puls och 007 gör ingenting speciellt förutom ett par höga hopp. Scenen avslutas med att 007 och Sophie Marceau blir instängda i någon sorts lavinkrockkudde som jag antar att Q har uppfunnit. Det enda som är något förmildrande är sekvensen där 007 lurar en av skotrarna över ett stup och tror att skurken störtar mot sin död bara för att upptäcka att skotern har en reservskärm som gör att den åter kan ta upp jakten.

jamesbond44 – A View to a Kill
007 är i Sibirien och blir jagad nerför backen av skjutande ryssar på skidor, snöskotrar och i en helikopter. Kulorna viner kring huvudet och explosionerna duggar tätt. Regissören har inte sparat på ”squibarna” direkt. 007 får pluspoäng för att han använder en skoters framskena för att åka snowboard efter att hans skidor har gått sönder. Regissören får minuspoäng för att han använder Beach Boys California Girls under denna sekvens. Jakten avslutas med att 007 åker över vatten med brädan och spränger helikoptern med en nödraket. Detta är Roger Moores sämsta skidjakt men den är trots det tusen gånger bättre än Pierce Brosnans enda.

jamesbond33 – On Her Majesty’s Secret Service
Denna film har inte bara en utan två skidjakter och en bobslädsjakt. Tyvärr lider alla av att det är väldigt tydligt när det är filmat på riktigt och när en greenscreen har använts. I den första skidjakten flyr Bond från ärkeskurken Blofelds klinik i schweiziska alperna. Blofeld personligen och hans vakter tar upp jakten som sker nattetid i månljusets sken. 007 blir av med ena skidan och tvingas åka vidare på bara en skida. Jakten tar slut vid ett stup där Bond kastar två av vakterna över kanten innan han kan komma undan. Den andra skidjakten tar vid dagen efter då Bond tillsammans med Tracy di Vicenzo tvingas fly undan Blofeld och hans anhang. De båda tvingas göra några hopp och när det ser ut som om de skall komma undan utlöser Blofeld en gigantisk lavin. Bond och Tracy begravs i snömassorna och efteråt släpar Blofelds vakter iväg med Tracy. Båda skidjakterna är långa och under dem spelas den i mitt tycke bästa filmmusiken från alla Bondfilmer. Man måste också bara älska 60-talets skidglasögon.

jamesbond22 – The Spy Who Loved Me
Bond befinner sig i de österrikiska alperna i en stuga med en älskarinna. Han får ett meddelande från M att inställa sig så han dumpar bruden och tar på sig skidorna och en misstänksamt stor ryggsäck. Fyra ryska agenter på skidor börjar jaga och skjuta på honom. 007 tvingas till en hel del hissnande manövreringar genom israviner och nerför branta stup. Helt plötsligt vänder han sig om och skjuter med staven baklängesåkandes en av agenterna. Det blir inte coolare än så här tror man tills man ser finalen. De tre återstående skurkarna jagar 007 mot ett stup men istället för att stanna hoppar han ut och alla tror att han störtar mot sin död. Som tur är visar det sig ryggsäcken innehålla en fallskärm som fräckt stoltserar i Union Jacks färger.

jamesbond11 – For Your Eyes Only 
Skidjakternas skidjakt hittar vi i den kanske mest underskattade James Bond-filmen av alla. 007 åker fridfullt ner för backarna i Cortina (Italien) då han utsätts för ett bakhåll av en rysk agent och så är jakten igång. Bond lyckas fly till en backhopparbacke men skurkarna som nu är fyra till antalet tvingar honom upp i hopptornet. För att komma undan spänner 007 på sig skidorna och gör sig redo för att hoppa. På vägen ner jagas Bond av ingen mindre än ”Tywin Lannister” som utdelar en riktig råsop i magen på 007 innan båda hoppar över kanten. Sedan blir det fartfyllt värre när två motorcyklister tar upp jakten och börjar skjuta med monterade kulsprutor. 007 hoppar, svänger och gör manövrar i en hiskelig fart. Skurkarna ger dock inte upp utan tvingar Bond ner i en isig bobslädsbana där 007 jagar en bobsläde samtidigt som en motorcyklist jagar 007. Det ser fullkomligt livsfarligt ut när de susar ner i 130 km/h och tyvärr dog en stuntman under filmandet av denna sekvens. Jakten slutar med att den siste motorcyklisten kraschar in i en lada så att 007 kan komma undan. Snabba klipp, actionfylld musik och häpnadsväckande stunts gör detta till Bonds överlägset bästa skidjakt.

PS: Det ryktas om en ny skidjakt i den kommande Bond-rullen Spectre. Vi får hoppas att den i framtiden kan ta sig in på den här listan.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *