fbpx
, , ,

Versailles – Säsong 1-3

Originaltitel: Versailles – Säsong 1-3
Språk: Engelska
Produktionsår: 2015-2018
Antal avsnitt: 30
Speltid: 60 min/avsnitt
Regissör: Många olika
Skådespelare: George Blagden, Alexander Vlahos, Tygh Runyan, Amira Cesar, Noémie Schmidt, Anna Brewster, Catherine Walker m.fl.

Varning! Texten nedan kan innehålla spoilers.

Versailles är Frankrikes hitintills dyraste producerade TV-serie. Den fick en hel del kritik på hemmaplan redan innan premiären för att skådespelarna pratar engelska istället för franska. Detta val förklarade producenterna med att serien var först och främst riktad mot en internationell publik. Jag finner dock detta litet underligt då mig veterligen så har ingen svensk kanal visat serien. Allt som allt blev det 3 säsonger om 30 avsnitt innan serien lades ned.

Efter ett mindre inbördeskrig där delar av adeln gjorde uppror mot kungamakten känner sig kung Ludvig XIV inte trygg i Paris. Därför beslutar han att bygga om pappas gamla jaktslott i Versailles till världens centrum. Många motsätter sig bygget men sten för sten blir Versailles större och ståtligare. Eftersom även hovet tvingas flytta till Versailles så gör även intrigerna det. En rad kvinnor söker kungens gunst sängvägen och adeln, kyrkan, hugenotterna, utländska intressen och tjocka släkten intrigerar dagligen för att vinna fördelar i kampen om makten. 

George Blagden som Ludvig XIV i Versailles (2015-2018).

Första säsongen av Versailles är en intressant början på serien men sedan går det snabbt utför under säsong 2 och blir riktigt muppigt under säsong 3. Det verkar som om efter Game of Thrones att alla serier försöker slå varandra i mer och mer vågade erotiska scener. Versailles är verkligen inget undantag då det knullas både till höger och till vänster inne på slottet.

Men det måste finnas mer än sex för att sälja en serie men här bränner Versailles sina chanser. Som exempel kan det nämnas att första säsongen slutar i en riktig cliffhanger där kronsprinsen (Ludvigs äldste son) blir kidnappad. Jag tänkte att detta drama kommer att göra säsong 2 riktigt intressant men till min stora förvåning är kronprinsen redan befriad innan förtexterna rullar i andra säsongs första avsnitt. Det var som om serieskaparna kastade allt de byggt upp under första säsongen i papperskorgen för att börja med ett helt nytt ”story arc” i säsong 2. Jag fick hemska flashbacks från Alien 3 där Hicks och Newts nesliga död gjorde deras överlevnad i Aliens – Återkomsten helt irrelevant. 

Versailles kan bara rekommenderas till personer som gillar kostymdramer, erotiska scener och halvintressanta hovintriger. Manuset håller inte bästa klass och jag är för dåligt insatt för att avgöra hur historisk korrekt serien är. Det känns som om serieskaparna siktade högt och glömde bort att man först måste ha en bra grund att stå på. Dock måste scenograferna och kostymörerna få högsta betyg för deras bidrag i till denna serie.

Dela detta inlägg:

Facebook

3 svar

  1. Varför kan man inte få franska med svensk översättning? Det är ju en fransk produktion.
    Rikard

  2. Jag skulle ha föredragit en fransk version med svensk textning men jag har ingenting emot att det engelska språket användes. Smaken är som baken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *