fbpx
Achilles Wiggen och JPX från seriealbumet Achilles Wiggen - Den kompletta samlingen 1.

Achilles Wiggen flyger igen!

I många år har det tisslas och tasslas om att Achilles Wiggens samtliga serieäventyr skulle samlas i en eller flera album. När jag nu håller i den första boken slår nostalgimätaren i taket.

För information skull så hade jag ett finger eller två med i skapandet av detta album men jag hade aldrig kunna drömma om denna fantastiska slutprodukt. Kari Leppänens klassiska scifi-epos har åter fått vingar och som den flyger. Jag hade visserligen sett en del digitala förhandsvisningar men det är en helt annan känsla att kunna se, lukta och klämma på en så genomarbetad produkt. Antalet timmar som har lagts ner på detta seriealbum måste varit ohyggligt många. Att blod, svett och tårar har spillts står fullständigt klart.

DET BÖRJADE I FANTOMEN

För er som inte känner till historien så började Achilles Wiggen som en biserie 1983 i serietidningen Fantomen. Därefter publicerades serien med väldigt ojämna mellanrum fram till 2005 då den hastigt och mindre lustigt avslutades med en cliffhanger. Achilles Wiggen skapades av den finländske serietecknaren Kari T. Leppänen som trots att han för länge sedan passerat pensionsåldern fortfarande håller tecknarpennan vid liv. Att Leppänen har en stor passion för science fiction-serier går att läsa i extra materialet som ingår i seriealbumet och som även ger en intressant inblick i denna serieskaparlegends liv.

EN FETING TILL ALBUM

Det första som slår en när man håller i detta samlingsalbum är att det inte är i klassiskt serietidningsformat utan istället det större formatet 215×295 mm. Detta gör att de enskilda bildrutorna verkligen kommer till sin rätt och man kan lätt urskilja detaljer. Det är de tre första äventyren med Achilles Wiggen som ingår i detta album. Berättelserna: Transportören, Monsteräggen och Arvet från Atlantis, breder ut sig över 132 vältecknade sidor som lätt kan utmana klassiska serier i samma genre som Blixt Gordon och Buck Rogers. Serien publicerades först i svartvitt i Fantomen men det var aldrig Leppänens önskan och efter att serien färglades för första gången så levde den inte upp till den kräsne finländarens vision. Resultatet av detta blev att serierna färglades en andra gång, enbart för detta seriealbum, av Pamela Brughera och denna gång lever seriesidorna äntligen upp till Leppänens vision.

IN MEDIAS RES

Som alla goda berättelser kastas vi direkt in i händelserna centrum. Ett UFO flyger över svenskt territorium och flygvapnet skickar upp några stridsflygplan för att genskjuta den mystiska farkosten. Jaktpiloten Achilles Wiggen når först fram till UFO:t när allt blir svart. När Wiggen åter vaknar upp är han ombord på det främmande rymdskeppet på väg mot en okänd planet. Det visar sig att Wiggen har blivit tvångsrekryterad av de annars så fredliga uniaxianerna för att hjälpa dem försvara sin hemplanet från de krigiska asmoroogerna och deras armé av klonkrigare. Med viss tvekan väljer Wiggen att ansluta sig till uniaxianerna kamp och till sin hjälp har han bioiden JPX, en biologisk utvecklad datamaskin. Achilles Wiggen och JPX upplever därefter en rad äventyr tillsammans, det ena större än det andra.

SLUTORD

Jag dristar mig att säga att detta seriealbum är ett av de bästa jag läst. Jag har ju en förkärlek till stoiska hjältar av nordisk börd och Achilles Wiggen borde inte göra någon besviken. De olika berättelserna flyter på i ett bra tempo och det växlas oklanderligt mellan action, science fiction och äventyr. Ett av Leppänens genidrag är JPX som alltid är närvarande för att ge Wiggen (och läsarna) nödvändig exposition. Det bästa med seriealbumet är att med samma passion som Leppänen hade när han skapade serien har redaktionen visat när de förvaltade arvet. Förutom en eller två mindre missar är detta ett perfekt samlingsalbum. Ett av de bästa som producerats i Sverige på svenska. Detta får en givetvis att längta efter del 2 i denna trilogi samlingsalbum. Om det kommer upp i samma standard som detta så har vi verkligen något magnifikt att se fram emot.


X

Titel: Achilles Wiggen – Den kompletta samlingen 1
Utgivningsår: 2023
Utgivare: Ades Media och Albumförlaget
Manus:
Kari T. Leppänen
Bild: Kari T. Leppänen
Färg: Pamela Brughera
Textning: Andreas Eriksson

Omslag: Henrik Sahlström
Köp här:
Ades Media, Albumförlaget, Bokus

X

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *