fbpx
, ,

POLDARK (2015) – SÄSONG 5

Originaltitel: Poldark – Series Five
Språk: Engelska
Produktionsår: 2019
Antal avsnitt: 8
Speltid: 60 min/avsnitt
Regissör: Sallie Aprahamian och Justin Molotnikov
Skådespelare: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Jack Farthing, Luke Norris, Gabriella Wilde, Harry Richardson, Ellise Chappell, Vincent Reagan, Freddie Wise m.fl.

Varning! Texten nedan kan innehålla spoilers.

Så var det dags att recensera den femte och sista säsongen av Poldark. Vi som minns den förra säsongen kommer ihåg att det var en mellansäsong som inte var speciellt bra. Frågan var således om säsong 5 skulle ge serien en värdig avslutning? Svaret är båda ja och nej på den frågan. Dramat är bättre denna säsong men det är fortfarande samma gamla intriger vi ser. Allt elände som sker kring familjen Poldark måste vid det här laget nästan ses som en djävulens förbannelse. Dessutom har vissa rollfigurer dummast ner för att hålla intrigerna vid liv.

Franska revolutionens idéer har nått England och överheten fruktar ett uppror från underklassen. Motståndet till slavhandeln kopplas därför ihop med förräderi mot både kung och fosterland (som är för slaveriet). Överste Ned Despard, före detta föreståndare av kolonin Brittiska Honduras (dagens: Belize) har på grund av sina abolitionistiska handlingar skaffat sig mäktiga fiender och på falska grunder arresterats. Som tur är för Ned så är hans gamla vän och officerskollega Ross Poldark medlem av det brittiska underhuset och genom sina kontakter får han Ned frisläppt. Nu är Ned en sådan person som inte kan hålla truten stängd och eftersom Ross har tagit översten under sina vingar så är det upp till honom att i tid och otid hålla Ned borta från trubbel. Neds och Ross gamla fiender ser att deras intressen är hotade och bildar därför allians med varandra för att en gång för alla röja de båda männen ur vägen samtidigt som Napoleon förbereder en fransk invasion av de brittiska öarna.

Det känns verkligen som om luften har gått ur denna serie. De flesta som arbetat med serien har troligast gjort allt de kan för att göra en så bra avslutning som möjligt men den verkliga inspirationen saknas. Speciellt de två sista avsnitten känns som ett hastigt haftsverk för att ta serien i mål. Dessutom lämnas flera frågor obesvarade när ridån till sist går ner och sådant gillar man ju aldrig. Om sanningen skall fram så slutar serien med något som de flesta skulle kalla en cliffhanger. Nu tror jag inte att BBC kommer att återuppliva serien med en säsong 6 men det skulle inte vara helt otänkbart med en 2 timmars TV-film i framtiden.

Med denna säsong avslutad så får jag tacka för den goda underhållning. De tidigare säsongerna må ha varit mycket bättre men denna serie visste i alla fall när det vet tid att lägga ner. Nu lämnar vi intrigerna i Cornwall för denna gång och förflyttar dem till (varför inte) Versailles?

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *