fbpx

DYLAN DOG TOPP 5!

Även om denna sommar har börjat med rekordvärme så vet vi svenskar, visa av erfarenhet, att det alltid kommer några riktigt regniga dagar. Vad är då bättre än ett seriealbum att hoppa ner i soffan med? Bland de bästa albumen i denna kategori är den italienska serien Dylan Dog. För er som inte känner till denna serie sedan tidigare så i korta ordalag handlar den om ”mardrömsdetektiven” Dylan Dog som tidigare var polis vid Scotland Yard men som numera privat löser fall med övernaturliga inslag. Till sin hjälp har han den oberäknelige Groucho som alltid har en cigarr i munnen och en vits att berätta.

Ades Media har givit ut dussintals Dylan Dog-album på svenska så det finns mycket att välja bland. Men vilka album är de bästa? Först måste man vara medveten om att denna serie är superitaliensk, har du sett en Dario Argento-film kommer du att känna igen dig. Berättelserna har ofta oväntade vändningar och öppna slut som kan tolkas litet som man vill. Med detta sagt och smaken är som baken så följer här min högst personliga topplista från det svenska utbudet.

5 – Den Fjättrade Guden
En akvariepark håller på att färdigställas under havsytan vid den engelska kusten. Dylan Dog och Groucho är inbjudna som gäster. I parken ska exotiska fiskar, hajar och delfiner visas upp. Parken har också lyckats fånga en attraktion som kommer att ta besökarna med häpnad. Denna attraktion tycks ha en telepatisk förbindelse med alla som ser den. Förutom detta finns det skumma typer i akvarieparken som har något fuffens för sig. De har redan mördat flera personer för att behålla sin hemlighet men Dylan Dog och hans vänner är snabbt skurkarna på spåret.

4 – Till Döden Skiljer Oss Åt
Detta är en liten ovanlig berättelse då den utspelar sig under Dylan Dogs tid i Scotland Yard. IRA utför sprängningar i London och en av Dylan Dogs bästa vänner omkommer. Dylan börjar själv att nysta i mysteriet och kommer i kontakt med den vackra men även halvknäppa Lillie Connolly. Dylan förälskar sig snabbt i denna irländska kvinna men inser också att hon på något sätt är inblandad i de terrordåd som drabbat London. Klockan tickar och Dylan måste ta reda på sanningen innan nästa sprängning sker.

3 – Mater Morbi
Dylan Dog har drabbats av en okänd och mycket allvarlig sjukdom. Han läggs därför in på sjukhus där han opereras akut. Under de kommande veckorna pendlar han mellan vaket tillstånd och medvetslöshetens fasansfulla mardrömsrike. I denna drömvärld visas Dylan omkring av pojken Vincent. Han visar mardrömsdetektiven förtäringens trädgård och lidandets träd och varnar för Mater Morbi, drömvärldens nådelösa härskarinna som inte låter någon undfly hennes rike.

2 – Demonregissören
Regissören och manusförfattaren John Munro har begått självmord med en motorsåg. För att hedra den bortgångne beslutar sig Dylan Dog för att besöka en Bloody Evil-festival. Bloody Evil är den filmserie på sex filmer som Munro skapat och kan närmast beskrivas som en serie zombie- och skräckfilmer. Under festivalen blir Dylan inbjuden till förhandsvisningen av Blood Evil VII, en film som ingen kände till var filmad. Väl på plats i biofåtöljen visar det sig att Munros sista film kommer att bli en föreställning som ingen i publiken kommer att glömma bort.

1 – Mellan Himmel & Helvete
En nödsignal har skickats ut från oljeplattformen Goliath i Nordjsön. Oljebolaget ber därför Dylan Dog att följa med på den räddningsexpedition som ska skickas ut och han tar med sig medhjälparen Groucho. En storm gör att expedition måste ta ut sig till oljeplattformen med båt. Under färden har oljebolaget lyckats spela in en kort film från plattformens övervakningssystem innan sändningen bröts. Filmen visar hur arbetare på plattformen flyr från en okänd fara. Väl ombord berättar en överlevare att de grävde för djupt efter olja och istället för att hitta svart guld så väckte de något där nere i mörkret som aldrig borde ha väckts.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *