fbpx
, ,

Poldark (2015) – Säsong 2

poldark2-1Originaltitel: Poldark – Series Two
Språk: Engelska
Produktionsår: 2016
Antal avsnitt: 10
Speltid: 60 min/avsnitt
Regissör: Will Sinclair, Charles Palmer och Richard Senior.
Skådespelare: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Heida Reed, Kyle Soller, Jack Farthing, Luke Norris, Gabriella Wilde m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Längtan har varit lång på grund av att BBC flyttade Poldark från att vara en vår-serie till en höst-serie men nu är det äntligen dags att återvända till Cornwall och Ross Poldarks äventyr. Första säsongen slutade som vi minns med att Ross blev arresterad för skeppsplundring, upplopp och mord. Denna säsong börjar med att han i domstol måste stå till svars för de anklagelser han ställts inför.

Säsong 2 är en riktig berg och dalbana av medgångar och motgångar. Många gamla och nya konflikter blossar upp och det intrigeras som aldrig förr. Ross Poldarks gruva går i konkurs på grund av George Warleggan men tillsammans med Francis Poldark startar kusinerna en ny som dock inte är utan sina problem. Ross ekonomi är fortfarande minst sagt ansträngd och därför börjar han assistera en smugglarliga för att hålla mat på bordet. Francis förhållande till frun Elizabeth är fortfarande frostigt men en stor händelse får honom att se livet på ett nytt sätt och bli en förvandlad man. Demelza oroar sig över att hennes make Ross skall vara otrogen med Elizabeth och hennes paranoia och irrationella uppträdande får ödesdigra konsekvenser. I en sidohandling kommer rikemansdottern Caroline Penvenen till bygden och hon får genast upp ögonen för den fattige men stilige Dwight Enys och försöker på alla sätt och vis att vinna den motsträvige doktorns hjärta. George Warleggans fortsatta intrigerande och hans intresse för Elizabeth driver Ross till vansinnets rand och han passerar en gräns som inte får passeras. Detta är bara några axplock över allt som händer under säsong 2, insatserna är höga och allt balanserar på en knivsegg som det skall vara i en serie som denna.

poldark2-2
Ross Poldark räddar den höggravida hustrun
Demelza från en vattnig grav – Poldark (2015)

Det är mycket som chockerade under säsong 2. Om du inte sett säsongen och absolut inte vill förstöra nöjet bör du sluta läsa nu för jag måste få nämna några riktiga spoilers.

Det första som måste diskuteras är Francis Poldarks öde. Elizabeths kalla beteende och den stress han lider under driver honom till att försöka begå självmord. Som tur är misslyckas han men det inträffade får honom att se livet med nya ögon. Han slutar att hålla tillbaka sina känslor och blir den man han vill vara. Han sliter som ett djur med skörden trots att han är herreman, han börjar spendera mycket tid med sonen Geoffrey Charles och ber George Warleggan flyga åt helvete. Allt detta får hans liv att bli mycket bättre och även Elizabeth börjar värma sig till maken. Vis av att ha sett denna förändring i många andra serier och filmer så vet vi att detta aldrig kommer att sluta lyckligt. Som TV-tittare vet man att snart kommer bödelns yxa att falla, frågan är bara hur? Ett tag trodde jag faktiskt att Francis skulle klara sig men givetvis inte. Hans tragiska död öppnar dock upp nya möjligheter för både Ross Poldark och George Warleggan när hans fru Elizabeth blir änka.

Det andra som måste diskuteras är hur skickligt George Warleggan intrigerar för att få Elizabeth att gifta sig med honom. Det är många strängar som måste spelas rätt och en stor portion tur som får den nyblivna änkan att acceptera ett giftermål med sin förre makes ärkefiende. Det är givetvis ett val som kvinnan gör av bekvämlighet och inte av hjärtat. För henne är det viktigare att känna trygghet både ekonomiskt och socialt än att ta en chansning med en osäker framtid. Jag anar dock att detta beslut är något som Elizabeth kommer att betala dyrt för för ett äktenskap med en niding som George kan heller aldrig sluta lyckligt.

poldark2-3
Ross Poldark i spetsen för ett bondeuppror som en gång för alla
vill göra sig av med tyrannen George Warleggan – Poldark (2015)

Det tredje som i alla fall måste nämnas är Caroline Penvenens och doktor Enys lilla romans. Det trevliga med denna lilla sidohandling är att den trots vissa stötestenar känns som något äkta i jämförelse med allt elände i släkten Poldark. Här är det kärleken som är drivkraften och även om vissa åtaganden tvingar de två att spendera tid från varandra så slutar det lyckligt, i alla fall under denna säsong. Det skall bli intressant att se var dessa tvås öden tar dem men det känns som att serien behöver dem för att ge litet balans i allt armod.

Jag ger den andra säsongen av Poldark två tummar upp och längtar redan efter nästa. Detta är en ytterst välgjord serie där manus, skådespeleri och filmskapande är av högsta klass. Britterna visar återigen att de kan göra TV-serier och jag tycker även att amerikanarna kan börja snegla åt Europa för att se hur de på ett alternativt sätt kan göra TV-underhållning. Många bra TV-serier har kommit från vår brokiga kontinent de senaste åren och jag tror på en ljus framtid. TV-serier som Poldark kommer att fängsla oss under många år framöver. Var så säkra på det.

Dela detta inlägg:

Facebook

4 svar

  1. Älskar, älskar allt i serien Poldark. Hoppas verkligen att det inte tar alltför länge för att vi ska få ta del av fortsättningen! Det är synd om man tappar farten när man är mitt uppe i något så fängslade. Ta in fortsättningen genast, snälla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *