fbpx
, ,

Ljuvliga nostalgi!

finnadoldatingFör oss som växte upp på 80- och 90-talet har det knappast gått att undvika att det i december har kommit två böcker om den tidens främsta hobby, nämligen rollspel. Under mellandagarna har jag haft det förträffliga nöjet att läsa böckerna Finna dolda ting av Anna-Karin & Daniel Linder Krauklis och Äventyrsspel – Bland Mutanter, Drakar och Demoner av Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson. Den förstnämnda boken berättar den svenska rollspelshistorien från 80-talet och framåt medan den andra handlar om det nästan totaldominerande företaget Äventyrsspel. Båda böckerna är episka nostalgitrippar tillbaka till en tid innan mobiltelefoner, internet och datorspel.

aventyrsspelFör en som växte upp i det avlägsna Boden så var avståndet långt till spelkonvent och magin som skapades i Frihamnen. Frågorna var alltid många om rollspelshobbyn i allmänhet och Äventyrsspel i synnerhet. Efter alla dessa år så fick man äntligen svar på de flesta av frågorna som; vad hände med Partisan, hur stor var moralpaniken, dödade Kult den svenska rollspelsmarknaden och varför gick Äventyrsspel i konkurs? Jag skall villigt erkänna att jag är mest intresserad av Äventyrsspels verksamhet då jag knappt har bläddrat i produkter från andra svenska rollspelsföretag.

aventyrsspel-dazDet skall också erkännas att det var länge sedan jag skrattade så mycket som när jag läste dessa böcker. Speciellt boken om Äventyrsspel är fullmatad med roliga anekdoter och personliga kommentarer av det mer absurda slaget. Eftersom rollspel var en så stor del av min uppväxt så var det en hett efterlängtad och mycket välkommen läsning. Ett stort tack till Anna-Karin, Daniel, Orvar och Jimmy för att ni väckte till liv de slumrande minnena av en mer oskuldsfull tid. Ett stort tack också till alla polare som hjälpte till att skapa dessa minnen. Måtte den 20-sidiga tärningen aldrig sluta rulla.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *