fbpx
,

Rob Roy

robroy1Originaltitel: Rob Roy
Språk: Engelska
Produktionsår: 1995
Speltid: 139 min
Regissör: Michael Caton-Jones
Skådespelare: Liam Neeson, Jessica Lange, John Hurt, Tim Roth, Eric Stoltz, Brian Cox m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Året är 1713. Klanhövdingen Rob Roy MacGregor försöker rädda sin klan undan hunger och sjukdom. Han beger sig därför till markisen av Montrose och ber om ett lån på 1.000 pund. Markisens systerson, oäktingen Archibald Cunningham, får dock höra talas om lånet och eftersom han har stora skulder att betala rånar han MacGregors ombud och dödar honom. Upprörd över sin väns död och stölden beger sig MacGregor till markisen igen för ytterligare ett lån. Markisen vill dock inte höra talas om detta och vill istället att han skall vittna falskt mot hertigen av Argyll. MacGregor vägrar och blir som resultat av detta en fredlös man. Cunningham får uppdraget att tillfångata MacGregor och beger sig till hans gård där han våldtar MacGregors fru innan han tänder eld på huset. MacGregor är nu trängd från alla håll och beger sig till hertigen av Argyll för att söka hjälp. Hertigen anordnar en duell mellan MacGregor och Cunningham som en gång för alla skall sätta stopp för tvisten mellan klanhövdingen och markisen.

robroy2
Rob Roy och några av hans tappra klansmän – Rob Roy (1995)

Liam Neeson gör en gedigen insats som den skotske folkhjälten Rob Roy. Hans fysik och stoiska manér kommer väl till pass i roller som denna. Han lyckas på ett mycket bra sätt visa en god mans strävan att försöka leva ett rättfärdigt liv i en orättvis värld. Roy Roys största styrka är också hans största svaghet. Han gör i princip vad som helst för att inte vanhedra sitt namn. Detta är ett genomgående tema genom hela filmen och ibland kommer det honom väl till pass men ofta försätter det honom i svår knipa. Det är intressant att se de svåra val han ställs inför och konsekvenserna av hans orubbliga hederstänkande.

Även om det är Liam Neeson som har huvudrollen är det Tim Roth i rollen som Arcibald Cunningham som stjäl hela föreställning. Det är inte ofta man får se en så feminin och excentrisk skurk dominera en film på detta sätt. Låt er dock inte luras av hans yttre, Archie Cunningham är en orm i paradiset, manipulativ och egoistisk som få. Att han till detta är en mästerlig fäktare som med en bländande teknik och blixtsnabba utfall överskuggar även de främsta skotska krigarna gör honom till en fiende som inte skall underskattas. Det var länge sedan jag njöt av att se en ärkeskurk utföra det ena nidingsdådet efter det andra med en sådan illvilja. Tim Roths rolltolkning är helt lysande och mycket välförtjänt blev han nominerad för en Oscar i kategorin Bästa manliga biroll. Priset knep dock Kevin Spacey för sin roll i The Usual Suspects.

robroy3
Lille Archibald Cunninghams och store Rob Roy leker ”Arga leken” – Rob Roy (1995)

En annan sak som jag gillar med Tim Roth är att han är en så liten man. Åtminstone huvudet kortare än Liam Neeson som tornar sig hotfullt över honom. Det hade varit så lätt för filmmakarna att gå med en skurk som var ännu större men istället måste de ha slängt ett getöga på Terminator 2 och insett att en skurk inte behöver vara stor för att han skall vara skräckinjagande. Detta är särskilt tydligt i slutduellen där den store klumpige Rob Roy är helt underlägsen den kvicke lille vesslan Cunningham.

Som vanligt när det kommer film från det skotska höglandet bjuds det på många vackra vyer. Fotograferingen är mycket vacker och miljöerna utsökta. Speciellt Drummond Castle med sina vackra trädgårdar får en framstående roll som markisen av Montroses slott.

Jag gillar verkligen Roy Roy men denna film verkar nästan vara en bortglömd pärla vid det här laget. Jag tror inte att filmen har fått någon kultstatus att prata om och det känns synd. Jag rekommenderar Rob Roy men var beredd på några otäcka scener. Detta är en film som kom innan alla filmer skulle vara PG-13 och det känns skönt. Riktigt, riktigt skönt.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *