fbpx
,

Passionens pris

thescarletletter1Originaltitel: The Scarlet Letter
Språk: Engelska
Produktionsår: 1995
Speltid: 135 min
Regissör: Roland Joffé
Skådespelare: Demi Moore, Gary Oldman, Robert Duvall, Edward Hardwick m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Året är 1667 när Hester Prynne (Demi Moore) anländer till den engelsk kolonin i Massachusetts (Amerika). Hon har rest före sin make som förväntas anlända inom några månader. Medan hon väntar förälskar hon sig i prästen Arthur Dimmesdale (Gary Oldman) som besvarar hennes känslor. De står dock emot köttets lustar ända tills den dag då bud kommer till kolonin att Roger Prynne (Robert Duvall), Hesters make, har dräpts av indianer då han landsteg i Amerika. Någon månad senare kommer det fram att Hester är gravid och hon arresteras för att ha begått hor. Hon vägrar att namnge fadern för att skydda Arthur och döms till att på sina kläder alltid bära ett stor rött A som står för adultery (äktenskapsbrott). Sedan visar det sig att Roger inte alls är död utan att han har varit indianernas fånge. När han till slut frisläpps och anländer till kolonin så visar det sig att han är en mycket ond och svartsjuk make…

thescarletletter2
Hester Prynne med sitt röda A – Passionens pris (1995)

Att denna film fick en kalkonoscar som 1995 års värsta nyinspelning finner jag väldigt orättvist. Den är inte på något sätt en av Roland Joffés bättre filmer men så katastrofalt usel är den inte. Jag fann den ganska intressant om än litet för lång. Demi Moore är helt okej i sin roll och Gary Oldman är alltid intressant att skåda. Den som i mitt tycke överglänser alla andra är dock Robert Duvall som Hesters djävul till karl. Hans rolltolkning ger mig kalla kårar och ändå kunde han ha varit så mycket värre.

thescarletletter3
Prästen Arthur Dimmesdale vars hjärta slits mellan två världar – Passionens pris (1995)

Så varför floppade denna film och varför har den ett så ruttet rykte? Jag tror det beror på tre saker. För det första en usel bioaffisch som inte återspeglar det filmen handlar om. För det andra kom Demi Moore direkt från filmer som Ett oanständigt förslag och Skamgrepp och kändes därför helt fel i rollen som en puritansk kvinna. För det tredje så följer filmens handling inte boken som är obligatorisk läsning i skolan i många delar av USA. Det sistnämnda fick många amerikaner att surna till och ryktet om denna skändning av ett amerikanskt mästerverk spred sig som en löpeld genom landet. Dessutom skall vi inte ens prata om den svenska titelöversättningen.

Jag började titta på denna film med väldigt låga förväntningar. Döm av min förvåning när jag snabbt drogs in i handlingen om livet på den lilla kolonin och Hesters kamp för att bli accepterad i samhället. När sedan Robert Duvall gör entré förvandlas filmen till något helt annat. Från ett stillsamt kärleksdrama till en psykologisk thriller. Skall kärleken kunna segra mot alla odds? Bara de som ser filmen får veta.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *