fbpx
, ,

En djävul på film!

legenddarkness
Tim Curry i sin paradroll?
Legend (1985)

Djävulen, Satan, Lucifer, Hin Håle och Beelzebub. Kärt barn har många namn men vem har egentligen gestaltat mörkrets härskare bäst på film? Även om Satan står i centrum i otaliga filmer gör denne fallne ängel förvånansvärt få personliga framträdanden på vita duken. Här är min personliga topplista över de skådespelare som tagit på sig den kanske farligaste av alla roller att förkroppsliga. Tim Curry, Elizabeth Hurley och Jack Nicholson får ursäkta, deras tolkningar må vara minnesvärda men platsar av förståeliga skäl inte riktigt på denna lista. I min bedömning har jag utgått från de klassiska kriterierna över hur våldsam, manipulativ, lögnaktig, skräckinjagande och allmänt diabolisk som djävulen är. Vad tycker du och finns det andra tolkningar som jag har missat?

devil-peterOhedersamt omnämnande – Peter Stormare
Constantine (2005)

Vad tusan är detta? Det svenska bidraget på denna lista är verkligen inte så mycket att jubla över. En lönnfet Satan som varken inger respekt eller fruktan. Klädd i vitt och hånflinande som någon bortglömd TV-skurk som Adam West slogs mot på 60-talet. Utför flera goda gärningar och är lätt att lura som ett barn. Fy fan!

devil-robert5 – Robert De Niro
Angel Heart (1987)

Robert De Niros Lucifer är en finklädd, välansad och långnaglad herre. Han uppför sig som en excentrisk maffiaboss men någon riktig terror infinner sig aldrig, inte ens under det stora ”avslöjandet”. De Niro försöker ingjuta skräck genom att göra småbisarra saker samtidigt som han manipulerar protagonisten men det blir bara pannkaka av alltihopa. Jag hade förväntat mig mer.

devil-rosalinda4 – Rosalinda Celentano
The Passion of the Christ (2004)

Rosalinda Celentanos Satan har väldigt litet ”screentime”. Hon håller främst till i skuggorna eller folkmassorna. Hon försöker fresta Jesus och bär omkring på en demonbaby. Eftersom hon gör så litet är det svårt att riktigt avgöra hennes prestation. Jag känner ingen skräck men däremot obehag. En skallig androgyn Satan spelad av en kvinna känns också som ett djärvt nytänkande. Filmen skall också ha ett stort erkännande för de hemska demonungarna som plågar och förföljer den stackars Judas.

devil-gabriel3 – Gabriel Byrne
End of Days (1999)

Den mest aktive av alla tolkningar av djävulen på den här listan. Gabriel Byrnes Satan är lustfull, manipulativ och brutal. Han kan några trolleritricks men den riktiga pondusen saknas. Han håller några tal men de är bleka i jämförelse med Al Pacinos motsvarande. Ett plus är dock att han visar upp sig i sin fulla demongestalt.

devil-al 2 – Al Pacino
Djävulens Advokat (1997)
Charmerande och allvetande. Mäktig och manipulerande. Al Pacino tycks älska roller där han får spela ut över hela registret. Denna version av Satan håller många tal och med knivskarpa argument kan han övertyga den mest hårdnackade pacifist att ta upp vapen. Inte så diabolisk som jag hade önskat men det är svårt att inte gilla Pacino när han är i sitt esse.

devil-viggo1 – Viggo Mortensen
Gods Army/The Prophecy (1995)

Den dansk-amerikanske Viggo gör ett gediget porträtt av Lucifer. Litet androgynt viskar han hotelser och visar tydligt upp sitt förakt för människorna som han kallar apor. Det finns en vildhet i Viggos tolkning som jag gillar och han känns definitivt livsfarlig. Han försöker också lura protagonisterna till helvetet men misslyckas. Litet minus för att han på slutet indirekt räddar mänskligheten från armageddon. Så grattis Viggo, du är vinnaren och verkligen en djävul på film.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *