fbpx
,

A Royal Affair

aroyalaffairOriginaltitel: En kongelig affære
Språk: Danska
Produktionsår: 2012
Speltid: 137 min
Regissör: Nikolaj Arcel
Skådespelare: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Følsgaard, David Dencik m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Det första som slår mig när det gäller denna film är den svenska titelöversättningen, eller rättare sagt avsaknaden av den. Varför filmen har marknadsförts i Sverige under den engelska titeln är förbryllande då det är en dansk film. Vad är det som är så fel med ”En kunglig affär” eller något liknande?

En annan sak som slår mig efter att ha sett En kongelig affære är hur grymt långt efter svensk filmindustri är den danska. Det är som om den svenska filmkonsten återvände till medeltiden efter Ingmar Bergmans död. Det som mest sticker ut är i mina ögon är manusförfattandet och produktionskostnaderna. Ser man en svensk film ser man direkt att det är just en svensk film (d.v.s. lågbudget och krampaktig dialog). Dansk film däremot känns som film av högsta internationella klass. Det är en helt annan valuta för pengarna så satt säga.

aroyalaffair1
Dr Struensee och Caroline Mathilde har ett ömt ögonblick tillsammans – A Royal Affair (2012)

Efter denna lilla tirad kanske jag borde prata om filmen istället. År 1766 blir den unga prinsessan Caroline Mathilde av Storbritannien (Vikander) bortgift med den danske kungen Christian VII (Følsgaard). Det visar sig att kungen är sinnessjuk och uppför sig allt som oftast väldigt barnsligt och kan få vredesutbrott. Efter en tumultartad bröllopsnatt beslutar sig Christian att fara på en Grand Tour runt om i Europa. I Hamburg blir kungen sjuk och i behov av en ny livmedikus anställer han en viss  Johann Friedrich Struensee (Mikkelsen), en tysk doktor och upplysningsman. När Christian återvänder till Danmark har han med sig Struensee som efter ett tag fattar intresse för drottningen Caroline Mathilde. Ni märker givetvis vart detta triangeldrama barkar åt så jag nöjer mig med vad  jag hitintills har berättat.

Även om filmen berättas från Caroline Mathildes synvinkel är hennes förbjudna förhållande med Struensee direkt hämtad från standardmallen och inte mycket att orda om. Oändligt mycket mer intressant är Struensees platoniska förhållande med kungen. Till en början är de goda vänner som super och jagar horor tillsammans men allt eftersom tiden går blir Struensee allt mer ambitiös. Till slut styr han i stor grad Danmark och vill införa upplysningstidens alla ideal och detta retar givetvis gallfeber på den konservativa adeln som ser sin makt hotad. För att behålla sin makt tvingas Struensee att manipulera kungen med sin galenskap vilket är allt annat än lätt.

Både Alicia Vikander och Mads Mikkelsen utför ett gott arbete men hela filmen stjäls av Mikkel Følsgaard i rollen som Christian VII. Det är givetvis tacksamt att ha den klart intressantaste rollen som den galne kungen men samtidigt måste galenskap spelas till perfektion för annars blir det bara pannkaka av alltihop. Övriga skådespelare är det inte mycket att orda om för ingen sticker ut åt det ena eller andra hållet.

En kongelig affære är en bra dansk film som rekommenderas. Frågan är bara hur länge vi skall behöva vänta innan vi ser en svensk motsvarighet?

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *