fbpx

Andra person och Fjärde väggen

attskrivaIdag tänkte jag prata om två termer, den ena är lingvistisk och den andra är från teaterscenen. Ni har säkert hört talas om dem men vet kanske inte riktigt vad de betyder. Detta har egentligen inte så mycket med mitt skrivande att göra men ibland kan det vara trevligt att göra samhället en informationstjänst. Efter att ni har läst detta inlägg har ni troligast lärt er något nytt och kan uppföra er som den odrägliga besserwissern bland era vännar.

Andra person
Ni känner säkert till att de flesta böcker antingen är skrivna i första person (ex. jag var fastspänd i bilbältet) eller tredje person (ex. Karl var fastspänd i bilbältet). Men vad tusan är andra person? Med andra person menas du (ex. du var fastspänd i bilbältet). Andra person används väldigt sällan men det finns två noterbara undantag. Det första är de klassiska spelböckerna som brukar kallas soloäventyr. Ensamma Vargen är väl det kändaste exemplet på dessa. Det andra undantaget är vissa reseguider (ex. du står i Louvrens entréhall. Till höger om dig ser du Mona Lisa). Så enkelt är det med andra person.

Fjärde väggen
Idén om den fjärde väggen har sina rötter från antiken och talar om den osynliga väggen som finns mellan skådespelarna på en teaterscen och publiken. Att det kallas den fjärde väggen beror på att en teaterscen har tre väggar (bortre, högra respektive vänstra) där kulisser står men den fjärde väggen finns inte för att åskådarna skall kunna följa skådespelet. ”Att bryta den fjärde väggen” är ett vanligt uttryck inom kanske främst TV-världen där en skådespelare för ett ögonblick lämnar den fiktiva värld han eller hon befinner sig i och talar direkt till publiken. Ett exempel på detta är Francis Underwood (Kevin Spacey) i TV-serien House of Cards som ofta vänder sig mot kameran och berättar vad det är som händer. Detta är extra smart gjort i en politisk TV-serie då den vanliga tittaren oftast inte riktigt har koll på det politiska spelet och måste informeras eftersom så att denna kan följa med i handlingen. I serietidningsvärlden är superhjälten Deadpool känd för att ofta bryta den fjärde väggen. Han till och med gör det i filmen X-Men Origins: Wolverine då han hyshar till publiken i scenen efter eftertexten. Så enkelt är det med fjärde väggen.

deadpool
Deadpool bryter mot den fjärde väggen och berättar för dig vad han tycker om novellerna om Karl Kämpe.

Dela detta inlägg:

Facebook

Ett svar

  1. Detta var helt nytt för mig. Högst intressant. Fortsätt gärna med den här typen av samhällsbildande information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *