denvaldsammesoldatenDen våldsamme soldaten (Victor A. Victor) – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014)

Frågan har åter aktualiserats i och med Roy Anderssons guldlejonbelönade film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. I filmen börjar scenen på en bar i nutid. Plötsligt rider en karolin in på en häst och kör ut alla kvinnor (denne karolin refereras i eftertexterna som ”den våldsamme ryttaren” och spelas av en gammal lagkamrat till mig från tiden då jag spelade amerikansk fotboll, trevligt att se honom igen). Därefter ser vi hur den karolinska armén marscherar förbi på väg mot Poltava och Karl XII rider in på baren och dricker kolsyrat vatten. Kungen blir betagen av den unge bartendern och tycker att han skall följa med ut i fält och sova i hans tält. Mer än så krävdes det inte för att denna diskussion skulle blossa upp igen.

Mig veterligen finns det inte ett endaste bevis på att Karl XII var homosexuell och då skall vi tänka på att det inte finns någon svensk kung som har blivit så skärskådad som han. Själv sade Karl XII att han var ”gift med krigshären”. Det skall finnas en historia om att Karl XII en gång sov med huvudet i knät på en annan karolin då han blev tvungen att sova utomhus en regnig natt men detta är inte heller direkt bevis på att han var homosexuell. Ett argument som brukar framföras i diskussionen är att Karl XII aldrig gifte sig och således måste ha varit homosexuell. Då skall man ta i beräkning att den unge kungen var 18 år när han drog ut i krig och sedan i stort befann han sig ständigt på fälttåg runt om i Europa. Det fanns med andra ord inte tid för fruntimmer.

Det finns heller inga bevis som vittnar om att Karl XII hade några älskarinnor. Som enväldig kung borde han ha kunnat roa sig med både det ena och det andra om han nu ville det. Det får mig att tro att han möjligtvis kan ha varit asexuell. Eller så var han disciplinerad nog att leva efter sin strikta lutheranska tro. Vi lär aldrig få veta sanningen i denna fråga och vem bryr sig egentligen? Homosexuell eller inte så var Karl XII Sveriges sista krigarkung och bör som så även bli ihågkommen.