fbpx
, , ,

Var Karl XII homosexuell?

denvaldsammesoldaten
Den våldsamme soldaten (Victor A. Victor) – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014)

Frågan har åter aktualiserats i och med Roy Anderssons guldlejonbelönade film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. I filmen börjar scenen på en bar i nutid. Plötsligt rider en karolin in på en häst och kör ut alla kvinnor (denne karolin refereras i eftertexterna som ”den våldsamme ryttaren” och spelas av en gammal lagkamrat till mig från tiden då jag spelade amerikansk fotboll, trevligt att se honom igen). Därefter ser vi hur den karolinska armén marscherar förbi på väg mot Poltava och Karl XII rider in på baren och dricker kolsyrat vatten. Kungen blir betagen av den unge bartendern och tycker att han skall följa med ut i fält och sova i hans tält. Mer än så krävdes det inte för att denna diskussion skulle blossa upp igen.

Mig veterligen finns det inte ett endaste bevis på att Karl XII var homosexuell och då skall vi tänka på att det inte finns någon svensk kung som har blivit så skärskådad som han. Själv sade Karl XII att han var ”gift med krigshären”. Det skall finnas en historia om att Karl XII en gång sov med huvudet i knät på en annan karolin då han blev tvungen att sova utomhus en regnig natt men detta är inte heller direkt bevis på att han var homosexuell. Ett argument som brukar framföras i diskussionen är att Karl XII aldrig gifte sig och således måste ha varit homosexuell. Då skall man ta i beräkning att den unge kungen var 18 år när han drog ut i krig och sedan i stort befann han sig ständigt på fälttåg runt om i Europa. Det fanns med andra ord inte tid för fruntimmer.

Det finns heller inga bevis som vittnar om att Karl XII hade några älskarinnor. Som enväldig kung borde han ha kunnat roa sig med både det ena och det andra om han nu ville det. Det får mig att tro att han möjligtvis kan ha varit asexuell. Eller så var han disciplinerad nog att leva efter sin strikta lutheranska tro. Vi lär aldrig få veta sanningen i denna fråga och vem bryr sig egentligen? Homosexuell eller inte så var Karl XII Sveriges sista krigarkung och bör som så även bli ihågkommen.

Dela detta inlägg:

Facebook

4 svar

 1. Och vad spelar det för roll om han nu var homosexuell?

  Ja just ja, det är väl mest skinnskallar som idoliserar honom och de gillar ju som bekant inte bögar.
  Stackars djävlar vad de ska må illa över att det ens finns misstankar!

  ”Nä inte kan han varit fjolla för han var ju så stark och tuff och mordisk”

  Homofobi finns i alla läger.

 2. Men det utesluter inte möjligheten att han faktiskt var homosexuell. Som kung tycker man att han borde varit mer angelägen att säkra tronföljden inför framtiden, vilket han uppenbarligen inte brydde sig om. För mig stärker det teorin om att han var homosexuell. Han var helt enkelt inte attraherad av kvinnor. Asexualitet är mycket ovanligt. På fältet, fälttågen kunde han omge sig av ”karlar”, välja och vraka som han ville. Där fanns säkert en och annan som fattade tycke för kungen också. Men allt detta tystades naturligtvis ner.
  Att det spekulerats så mycket i Gustav III:s eventuella homosexualitet kan bero på att han var ”teaterkungen”, att han framställts som lite ”fjollig” och feminin. Här görs sedan den direkta kopplingen till homosexualitet. Men homosexualitet är något mer komplext än så. Och den store krigarkonungen, hjältekonungen, som förknippas så med maskulinitet och ”styrka” kan ju inte vara homosexuell. Och vem vet, kanske var han lite ”fjollig”, vår ”hjältekonung”.

  1. I ett av Carl Grimbergs verk citeras korrespondens mellan Karl XII och systern Ulrika Eleonora som bevisar att det planerades för att säkra tronföljden. Karl XII skriver bland annat till Ulrika Eleonora (som verkar vara arrangören) att han går med på att träffa ”fruntimret”. Men planerna hann aldrig gå så långt eftersom kungen stupade kort därefter. Och vem den tilltänkta gemålen var vet man inte då resten av korrespondensen saknas. Antagligen en kvinna från högadeln eller något av Europas kungahus.

 3. Även om det så bara var ett diffust rykte som cirkulerade runt att Karl XII var homosexuell så tycker man att någon adelsman eller högt uppsatt militär borde ha nämnt det, om så bara i förbifarten, i sin korrespondens eller i sin dagbok. Något sådant dokument har dock inte hittats så jag finner det föga troligt att Karl XII var homosexuell. Men visst, kungen kan ha varit homosexuell, det finns bara inga bevis för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *