fbpx
, , ,

Sagan om häxan, drängen och soldaten (kortfilm)

saganomhdsOriginaltitel: Sagan om häxan, drängen och soldaten
Språk: Svenska
Produktionsår: 2015
Speltid: 15 min
Regissör: Christian Rutegård
Skådespelare: Anna Gunnarsson, Martin Rutegård och Fredrik Wagner

Sagan om häxan, drängen och soldaten är en kortfilm som jag snubblade över när jag surfade omkring på internet. Detta var en trevlig överraskning då vi i vårt avlånga land minst sagt är svältfödda på filmer om stormaktstiden. Handlingen är enkel.

En soldat får order att eskortera en häxa till Nässjö där hon skall avrättas. Vägen dit är däremot lång och mycket kan hända på vägen.

I en kortfilm är det svårt att hinna bygga upp stämningen. Regissören Christian Rutegård lyckas ändå på något sätt få till en känsla av obehag och kommande undergång. Den till synes plikttrogne men inte allt för smarte soldaten spelas utmärkt av Fredrik Wagner. Anna Gunnarsson som häxan är också helt okej men den flickstackarn måste ha fryst mycket under inspelningen. Martin Rutegårds dräng kändes däremot som en bortkommen Edvard Persson och hans byfånighet gick inte riktigt hem hos mig.

Kortfilmens styrka är fotot och färgsättningen som verkligen är ypperligt. Jag älskar att man kan se andetagen i den kyliga atmosfären. Sämre däremot är den hackiga klippningen. Det är som att vissa filmklipp saknas och detta beror med all säkerhet på den låga budgeten. Filmskaparna hade helt enkelt inte råd med exempelvis en stuntman som kunde filmas när soldaten kastas av sin häst. Därför är detta förlåtet i min bok.

Ta dig en kvart och se Sagan om häxan, drängen och soldaten. Det är väl spenderade minuter och kanske är denna kortfilm början på något större. Jag hoppas i alla fall på det.

Youtube: Sagan om häxan, drängen och soldaten

Dela detta inlägg:

Facebook

5 svar

  1. Jag antar att denna kommentar var riktad till mig Jörgen Karlsson som skrev recensionen. Karl (Kämpe) är protagonisten i den bok jag håller på att skriva. 🙂

   Detta var minsann goda nyheter. Jag hoppas verkligen att ni lyckas hitta den finansiering som behövs för ett långfilmsprojekt. Filmen The witch som jag recenserade för några veckor sedan visar att det går att göra riktigt bra film med små medel. Ni kan nog också hitta en hel del inspiration i den filmen till ert manus så se den om ni inte redan gjort det. Finns det något sätt för en privatperson att hjälpa till för att se till att detta projekt blir förverkligat?

   Lycka till, jag håller tummarna!

 1. Hej Jörgen!

  Ursäkta misstaget:)

  The Witch tycker jag också var sevärd och spännande. Det är kul när det går bra för indipendent-filmare.

  Det är svårt att få in finansiella medel när man är oetablerad men vi kommer först och främst söka de traditionella vägarna som samproduktionsmedel från andra produktionsbolag, TV-kanaler, regionala filmfonder, Svenska Filminstitutet, sponsring från kommunen där vi spelar in och dealar med teknikbolag samt att gå in med egna pengar.

  Först och främst måste manuset bli färdigt innan vi söker stöd men jag kommer ändå att pröva att söka från SFI, utvecklingsstöd för manus. När det gäller privatpersoner så är all hjälp tacksamt, du som verkar vara insatt i den här tiden får gärna komma med förslag på manuset längre fram.

  Mvh
  Christian

  1. Vilken ära att eventuellt få läsa manuset och komma med kommentarer. Nu är jag ingen professor i historia utan bara en glad amatör som läst en del böcker från tidseran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *