fbpx
, , ,

Bödeln och skökan

bodelnochskokanEngelsk titel: Middle Ages Now
Språk: Svenska
Produktionsår: 1986
Speltid: 85 min
Regissör: Hrafn Gunnlaugsson
Skådespelare: Niklas Ek, Stephanie Sunna Hockett, Kjell Bergqvist, Per Oscarsson, Sune Mangs, Kim Andersson,
Clarie Wikholm m.fl.

Bödeln och skökan är en TV-film från 1986 som bygger på en novell av Ivar Lo-Johansson. Det är tidigt 1700-tal. En namnlös smed får en dag besök av tre tjuvar som vill att han smälter ner deras stulna silver så att de kan sälja det. Knappt hinner smeden protestera innan fogden och hans män anländer och omringar smedjan. De tre tjuvarna lyckas fly men den stackars smeden släpas till bödeln för att offentligt avrättas kommande dag. Bödeln själv är inte hemma och när han väl dyker upp är han både full och förbannad. I sin vrede våldtar bödeln en kvinnlig fånge som han sedan råkar dräpa. När fogden kommer nästa dag för att hämta sin fånge får smeden sin chans. Om han blir ny bödel så skall hans liv skonas, den förste han får avrätta är den gamle bödeln. Smeden finner sig förvånansvärt snabbt i sitt öde och som belöning för den lyckade avrättningen får han besöka det mest syfilisdrypande horhuset i staden. Bland alla gamla fula kärringar finner han en ung vacker sköka som han förälskar sig i…

bodelnJag kom och tänka på denna svenska film när jag läste om Frantz Schmidt i Världens Historia nr 5 (2014). Schmidt betyder ju smed på tyska och jag undrar om inte denna film kan ha hämtat inspirations från hans livsöde. Det enda jag kommer ihåg från när denna film premiärvisades var att det blev ett himla rabalder över att TV-tittarna fick se den då blott 15-åriga Stephanie Sunna Hockett (skökan i filmen) helnaken. Filmen har väl passerat sitt bäst före datum sedan dess men det är i alla fall intressant att få se en glimt in i en bödels tragiska liv. Bespottad av alla och tvingad till ett liv i utanförskap. Bödeln och skökan finner trots sina olikheter en oväntad samhörighet i varandra. De är båda personer som tvingats in i respektive yrke mot sin vilja och därför försöker de tillsammans skapa sig ett värdigt liv om än i samhällets utkant.

Niklas Ek är helt godkänd som bödeln och Per Oscarsson ger filmen tyngd i sin roll som fogden. Sune Mangs gör en lika minnesvärd som bisarr rolltolkning som transsexuell stallgnoa. Kjell Bergqvist skämmer ut sig med ruskigt dåligt skådespeleri. Annars är scenografin och regin helt okej även om manuset är torftigt. Filmens engelska titel, Middle Ages Now, är en aning lustig då den utspelar cirka 200 år efter medeltidens slut. Att titeln sedan skamlöst på något obegripligt sätt försöker rida på Apocalypse Now goda anseende känns riktigt lågt. Bödeln och skökan är värd ett bättre öde.

Bödeln och skökan finns att se på SVT Öppet Arkiv

Dela detta inlägg:

Facebook

Ett svar

  1. Den första och enda film jag sett där det gick att känna doften av elände och förnedring.Den borde ha gått på riktig bio tycker jag för den är helt oslagbar,bland det bästa film jag sett. Per Oskarssons rolltolkning är makalös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *