fbpx
, ,

Garrow’s Law – Säsong 1

garrowslaw1Originaltitel: Garrow’s Law – Series One
Språk: Engelska
Produktionsår: 2009
Antal avsnitt: 4
Speltid: 60 min/avsnitt
Regissör: Peter Lydon
Skådespelare: Andrew Buchan, Alun Armstrong, Lyndsey Marshal, Rupert Graves, Michael Culkin m.fl.

Garrow’s Law är en brittisk TV-serie som mig veterligen inte nått Sverige, varken via TV eller DVD-utgåvor. På något forum var det någon som nämnde denna serie så jag beslutade mig att ta en närmare titt. Garrow’s Law är ett klassiskt brittiskt TV-drama som utspelar sig i domstolsmiljö. Som många andra brittiska serier är den inte överdrivet påkostad utan man låter istället det välskrivna manuset vara i fokus. Jag tycker att det kan vara en skön omväxling att se serier som denna istället för de mastomontproduktioner som ständigt haglar över oss från andra sidan Atlanten.

Garrow’s law handlar om advokaten William Garrow som på sitt alldeles egna sätt kämpar mot korruption och social orättvisa i slutet av 1700-talet. De anklagade är i praktiken redan dömda innan rättegångarna börjar men Garrow med sin honungsindränkta tunga kommer allt som oftast till undsättning. Med listig advokatyr, hård argumentation och rent chockerande beteende försöker Garrow med alla till buds stående medel vinna sina mål. Ibland lyckas han, ibland inte. Men hela tiden finns jakten på rättvisa där, ett gammalt och beprövat lagsystem är på väg in i en ny era och Garrow är ledaren för de nytänkande.

Trots att Andrew Buchan spelar ungtuppen William Garrow med stor finess är det ändå veteranen Alun Armstrong som den ständige vapendragaren John Southouse som stjäl stora delar av föreställningen. Som Garrows luttrade och hårt prövade mentor lyckas Armstrong med fingertoppskänsla förklara vad det är som händer i allt lagvrängeri och får oss att skratta över situationens absurditet. Utan hans briljanta insats skulle serien inte vara så mycket att hänga julgranen.

skamstock
En brottsling får sitt rättvisa straff i skamstocken – Garrow’s Law säsong 1

Som så många andra TV-serier så har även Garrow’s law en olycklig kärlekshistoria. Denna mellan William Garrow och Lady Sarah Hill, en gift kvinna som har stort intresse för juridik. Av seriens alla karaktärer så är Sarah Hill den svagaste. I mitt tycke är hon alldeles för självständig och initiativrik för att riktigt höra hemma i en domstolssal under georgiansk tid. Även om detta var en tid för stora sociala och politiska förändringar känns hon en aning malplacerad. Samspelet Buchan och Lyndsey Marshal som spelar Sarah Hill är dock småtrevligt även om romansen inte leder någonstans under denna säsong. En liten underlig företeelse under säsongens fyra avsnitt är att Garrow och Sara Hill alltid tycks hitta en tom korridor eller ett ledigt rum för att i hemlighet samtala trots att hela domstolshuset är överbelamrad med åskådare och människor som springer fram och tillbaka. Det är nog en förmåga som många trångbodda i vår tid önskar att de hade.

Garrow’s law är inspirerad av den verkliga advokaten William Garrows liv och tar upp verkliga fall från historien. Även om den riktiga Garrow inte var involverade i alla de fall som tas upp så ger TV-serien en känsla av hur det gick till i domstolsväsendet under förespeglad tidpunkt. Korta rättegångar, enväldiga domare, självgoda advokater och hårda straff var allt en del av verkligheten. Den som inte var priviligerad var så gott som dömd på förhand om denna inte hade en advokat som William Garrow förstås.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *