fbpx

Linnés främsta lärjunge!

Ibland när man surfar runt på internet snubblar man över personer som man inte hade en aning om att de fanns. I mitt fall letade jag efter information om att Gustav III ville uppföra en svensk koloni i Australien (i trakterna kring dagens Perth) men hittade istället information om en välberest svensk herre vid namn Daniel Solander. När jag läste litet mer om Solander är det ofattbart att han fortfarande är relativt okänd i sitt hemland. Här följer en kort och föga utförlig biografi.

Daniel Solander (1733-1782)
Daniel Solander föddes i Piteå 1733. Vid 17 års ålder flyttade han till Uppsala för att studera naturhistoria och blev en av Carl von Linnés elever. Samtidigt hade engelska vetenskapsmän i åratal försökt få Linné att skicka en lärjunge till England som kunde sprida kunskap om  svenskens nya system av klassificering av växter, Systema naturae. Det blev till slut Solander som skickades iväg på resan som så småningom skulle ta honom runt hela jordklotet.

Solander anlände i England 1760 och lärde sig snabbt språket och fick många inflytelserika vänner. Redan 1762 blev han invald i Royal Society och fick anställning vid British Museum. 1764 vill den förmögne Joseph Banks söka efter en okänd kontinent på det södra halvklotet. Expeditionen skall ledas av kapten James Cook på HMB Endeavour och Solander ansluter som botaniker och naturforskare. 1768 ger sig skeppet iväg på en världsomsegling som bl.a. ledde till utforskandet av Nya Zeeland och upptäckten av Nya Hollands (Australiens) ostkust.

solander1
Från vänster till höger: Dr Daniel Solander, Sir Joseph Banks, Kapten James Cook,
Dr John Hawkesworth och Lord Sandwich. Tavla av John Hamilton Mortimer (1771).

Efter att ha spenderat 3 månader på Tahiti fortsatte färden till Nya Zeeland. Under sex månader kartlade Cook Nord- och Sydön medan Solander samlade botaniska fynd. Cook döpte en liten ö vid Sydöns sydspets till Solander Island som den heter än idag. Efter Nya Zeeland sattes kurs västerut mot Australien. På grund av höga vågor kunde besättningen på Endeavour inte landstiga förrän Cook fann en skyddande havsvik. Han döpte först viken till Stingray Bay men när han såg alla fynd som Solander hittade döpte han om den till Botanist Bay som senare blev Botany Bay.

Efter en hel del äventyr och sjukdomar tog sig Endeavour tillbaka till England 1771. Cook, Solander och de andra i besättningen mottogs som hjältar och fick audiens hos den brittiske kungen. Solander blev engelsk medborgare och deltog i en expedition till Island 1772. Året därpå valdes han in som utländsk ledamot nummer 86 i den Svenska Kungliga Vetenskapsakademien. Därefter arbetade han på British Museum fram till sin död 1782. Han begravdes på Brookwood Cementary där hans grav än idag vårdas av den svenska församlingen i London. Som eftermäle kan man säga att Solander var den förste vetenskapsmannen som satte sin fot på Australien och att han var den förste svensk som gjorde en världsomsegling.

Hur gick då med Gustavs III:s australiensiska koloni? Planerna sköts upp på obestämd tid när Sverige åter hamnade i krig med ryssarna.

Besök också:
•  Solanderföreningen
Linnélärjunge i Söderhavet

Dela detta inlägg:

Facebook

2 svar

  1. Det verkar finnas Daniel Solander-kopplingar i de tre första Michael Mortimer böckerna, i alla fall om man läser översiktstexten på Norstedts webbsida. Jag har personligen inte läst någon av böckerna men de verkar vara riktade till ungdomar. Var Fossildrottningen bra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *