fbpx
,

Stockholm Octavo

stockholmoctavoTitel: Stockholm Octavo
Författare: Karen Engelmann
Förlag: Damm Förlag (2013)

Efter den totala korvfest som har rått på den här webbsidan har jag äntligen den stora äran att recensera en bok som är skriven av en kvinna. Jag upptäcker direkt två särdrag mellan Karen Engelmanns skrivande gentemot de manliga kollegorna som jag jämför med. För det första är många av de centrala karaktärerna kvinnor, visserligen är huvudrollsinnehavaren en man men han styrs och bemästras av en rad olika kvinnor och de är också bokens mest intressanta personligheter. Jag kan tycka att vissa av kvinnorna är litet väl självständiga och tar sig för stora friheter som jag inte tror att kvinnorna hade i slutet av 1700-talet men det må vara förlåtet då det är välskrivet. För det andra är karaktärerna väldigt förtrogna med varandra. Två personer som är tillsynes främlingar kan berätta de mest personliga saker och hemligheter för varandra även om de inte har något att tjäna på det. Utan att låta allt för sexistisk känns detta som ett typiskt kvinnligt drag. Jag tror att en man inte hade skrivit denna bok på samma sätt och lika gott är väl det för Stockholm Octavo ger i alla fall mig en helt ny syn på hur kvinnor kan ha en central roll i det patriarkat som den gustavianska tiden ändå var.

Stockholm Octavo handlar om tulltjänstemannen och kortspelaren Emil Larsson. Av sin chef blir Emil beordrad att gifta sig om han vill behålla sin tjänst och han söker därför upp spåkvinnan fru Sparf för att fråga om råd. Hon berättar därför för honom om oktaven, den högsta formen av spådomskonst. Med hjälp av oktaven får Emil veta att han måste finna åtta olika personer som kommer att hjälpa honom att finna sin blivande fru. Föga anar Emil att hans oktav är nära sammankopplad med den så kallade Stockholmsoktaven som har en konspiration mot Gustav III som brinnande mittpunkt.

Jag gillade denna bok. Första halvan kändes en aning seg men det var mest för att det var många personer att hålla reda på. När jag väl kommit in i boken kunde jag knappt lägga ner den och mot slutet hade jag ingen aning om hur det skulle sluta. Vi som kan vår historia vet att Gustav III sköts av Jacob Johan Anckarström under en maskeradbal och trots detta var jag ingalunda säker på att det skulle hända i denna bok. Jag hade ingen aning om Karen Engelmann hade tänkt följa historiens vingslag eller om detta var en berättelse som utspelade sig i ett parallellt universum. Spännande var det i alla fall och om ni vill veta hur det gick får ni allt ta och läsa denna trevliga berättelse. Stockholm Octavo har gett mig mersmak för kvinnliga författare och med all säkerhet kommer fler kvinnor att synas till på den här webbsidan i framtiden. Under tiden ni väntar kan ni ta och läsa Stockholm Octavo. Jag tror inte ni kommer att ångra er.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *