fbpx
,

Kapare och pirater

kapareochpiraterTitel: Kapare och pirater – I nordeuropa under 800 år
Författare: Lars Ericson Wolke
Förlag: Historiska Media (2012)

Vår gamle vän Lars Ericson Wolke är tillbaka med en ny bok och tar oss ut på nya äventyr till havs. Denna gång är det kapare och pirater i de nordiska farvattnen som har hamnat under luppen hos den stringente historikern. I korta ordalag är boken uppdelad i olika tidsperioder från 1000-talet nästan fram till våra dagar. I varje tidsperiod gör författaren en redogörelse för vilken sort pirat- och kaparaktivitet som var aktuell i främst Nord- och Östersjön. Allt är mycket prydligt uppradat men en aning torftigt berättat då det inte finns plats för djupare redogörelser utan det mesta handlar mest om vilka politiska konsekvenser olika sjöaktioner fick. Detta är i och för sig intressant och ingen kan klaga på den vetenskapliga underlaget av verket.

Trots att tekniken och metoderna har gått framåt så har mycket av pirat- och kaparverksamheten i stora drag sett likadan ut i alla tider. Från våra fruktade vikingar till de sista nordiska kaparkrigen på 1800-talet så har det handlat om lägga beslag på så mycket tonnage som möjligt samtidigt som man stryper fiendens handelsförbindelser. En intressant sak som jag ändå lärde mig var skillnaden på olika sorts sjöbusar. Här följer en kortare lista som ni också  kan finna intressant.

Pirat – En kriminell sjörövare som inte är sanktionerad av någon stat.
Kapare – En sjörövare som är statligt sanktionerad att kapa fientliga fartyg.
Korsar – En sjörövare som härjade på Medelhavet.
Buckanjär – En sjörövare som härjade i Karibien eller efter den sydamerikanska kusten.

Kapare och pirater är mest en bok för de intresserade. En stadig ström av olika kriminella piratdåd och ”lagliga” kapningar med kort redogörelse sköljer över läsaren tillsammans med några mindre personporträtt. Det hela ger för den oinvigde en inblick i en nästan bortglömd era av dramatiska händelser och tragiska livsöden. Det är så lätt att tänka på pirater som den man ser på filmer, som Pirates of the Caribbean, att man lätt glömmer bort att vi här uppe i norden har haft våra egna sjörövare som roffat, skövlat och lemlästat lika gott som någon annan.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *