fbpx

Guy Fawkes Night!

bonfireRemember, remember, the fifth of November
The Gunpowder, treason and plot.
I know of no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot.

Idag är det den femte november och över främst de brittiska öarna tänds brasor och orden ovan citeras högtidligt och ofta. För en utomstående är det lätt att få intrycket att britterna firar Guy Fawkes för att han var en frihetskämpe av något slag som led martyrdöden. Detta är dock helt felaktigt men låt oss ta det från början.

År 1605 försöker en grupp engelska katoliker spränga det brittiska överhuset och kung Jakob I i luften. England var vid denna tid protestantiskt och kuppmakarnas plan var att döda kungen och ersätta honom med en ny katolsk härskare. Guy Fawkes var en av dessa katolska konspiratörer (terrorister skulle vi kalla dem idag) och den som vaktade kruttunnorna när komplotten avslöjades. Vakterna som genomsökte överhusets källarvåning fann Fawkes i ett mörkt valv och arresterade honom omedelbart. Efter en snabb rättegång fälldes de skyldiga och hängdes, sista av alla Guy Fawkes.

Det brittiska eftermälet efter att komplotten avslöjats lät inte vänta på sig. Redan samma dag firade londons invånare att kung Jakob undgått att bli lönnmördad. Det lagstadgades att den femte november skulle bli en sorts tacksägelsedag men det blev snabbt en antikatolsk manifestation. Britterna började bränna dockor på brasorna föreställande Guy Fawkes, påven och djävulen. I många hundra år var firandet en stökig tillställningar som ledde till våldsamheter (främst mot katolska mål) men under första halvan av 1900-talet omvandlades Guy Fawkes Night till en mer fredlig tillställning.

Med andra ord är det inte Guy Fawkes som firas utan hans misslyckande.

Idag har Guy Fawkes-masken blivit något av en internationell protestsymbol som aktivitsgrupper som Anonymous och Occupy har tagit till sitt hjärta. Speciellt den version som användes i serieromanen och filmen V for Vendetta och skaparna av denna sägs vara glada att masken nu för tiden används för att protestera förtryck och tyranni.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *