fbpx
, ,

Kärlek vid första ögonkastet!

highwaymanDetta projekt tog sin början kring slutet av 80-talet. Det var då det slog mig att Sverige har haft två eror då landet var en maktfaktor att räkna med i Europa. Dessa eror var vikingatiden och stormaktstiden. Medan vikingatiden har haft många litterära hjältar har stormaktstidens lyst med sin frånvaro. Var var karolinernas Röde Orm? Förvissad om att det bara var en tidsfråga innan någon fyllde denna lucka väntade jag tålmodigt på denna okända hjälte. Men han dök aldrig upp, inte mig veterligen i alla fall. Det har säkert gjorts tappra försök men dessa har försvunnit in i tidens dimmor. Så hände något i mitten av 00-talet. Jag fick syn på framsidan av Speltidningen Fenix nr 3 2005 och det var kärlek vid första ögonkastet. På framsidan syntes en bister äventyrare från 1700-talet, täljd ur trä, formad av sin tid. Redo att ta sig an mörkret krafter i vilken form den än må komma i. Detta var den okände hjälten från mina drömmar men han saknade namn och berättelse. Det var nu beslutet togs att om ingen annan skulle skriva om denna hjälte så får jag väl göra det själv. Jag beslöt mig för att börja trots ringa erfarenhet av skrivande och gav min hjälte namnet Karl Kämpe. Ett kort namn, manligt och oromantiskt inte helt olikt James Bond. Men om vi återvänder till bilden i fråga så kallas den Highwayman och är tecknad av illustratören och författaren Peter Bergting. Bilden är målad digitalt och var ett beställningsjobb för Fenix som (troligast) pröjsades av företaget Riotminds vid deras lansering av rollspelet Götterdämmerung. Min ”besatthet” av bilden fick mig att göra ett fejkat omslag till min oskrivna bok. Detta omslag lindade jag runt en gammal pocketbok och är nu en evig källa för inspiration. Det var så detta projekt började, vi får hoppas att jag har kraft att slutföra det.

Dela detta inlägg:

Facebook

7 svar

  1. Riktigt trevligt! Jag gillade första kapitlet och hoppas på en fortsättning snart.

    Vi har iofs Johan Vilde också. Kanske inte en hård hjälte på samma sätt som Röde Orm förstås.

  2. Johan Vilde var en riktig hjälte (hade glömt bort honom). Jag minns att jag hade två av seriealbumen som släpptes på åttiotalet. Jag har alltid älskat Jaime Vallvés tecknarkonst och om det någonsin görs en Karl Kämpe-serie skulle det vara en ära om en illustratör av hans kaliber ville ta på sig projektet.

  3. Tydligen har författaren Björn Holm skrivit om en karolinsk hjälte vid namn Stephan Löfving. Jag har precis beställt hans bok Karl XII:s spion för att få en inblick i dennes öden och äventyr.

    1. Jag har varit in på fotdragoner.se och måste så här vid första titt säga att det såg väldigt trevligt ut. Skulle verkligen inte ha något emot att svinga en bägare på Den sprängda husaren och skrävla om mina bidrifter. Verkligen upplyftande att det finns människor som håller svensk historia levande. Det skall ni ha en eloge för. Håll fanan högt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *