fbpx

En återblick av Karl Kämpe Äventyraren nr 1 (del 3)

Här är den, kraftigt försenad, den sista delen i återblicken av Karl Kämpe Äventyraren nr 1. Här pratar vi slutproduktion, kickstartern och framtid. Håll till godo.

retrospektiv13
Är dasspappret
slut?

PAPPERSPROBLEMATIKEN
Ett av de mer ångestfyllda valen under hela produktionen var valet av papper. Vad skulle jag välja? Att använda det ”dasspapper” som serietidningar under 80-talet trycktes på var uteslutet. Tidigt togs dock beslutet att omkastet (sidan 1, 2, 19, 20 som trycks på samma ark) skulle vara tjockare och bestruket (glansigt papper). Inlagan (sidan 3-18) skulle däremot vara tunnare och obestruket (matt papper). Efter mycket velande fram och tillbaka berättade tryckaren att han hade ett papper till inlagan som hade en svag gul ton. Detta papper skulle påminna om det papper som användes i gamla serietidningar men vara av mycket bättre kvalité. Jag var dock inte helt såld på den tanken och det var först dagen innan tryckning som jag beslutade att lyssna på erfaret folk (tryckaren) och använda detta papper. Det är ett val som jag inte behövt ångra.

PROVTRYCKSKAOSET OCH TRYCKNING
Efter att jag fått färdigt serietidningen skickade jag den till tryckeriet för provtryckning. Det var nu de tidskonsumerande problemen uppstod. Först bröt tryckmaskinen samman och det tog några dagar innan den var reparerad. När jag till sist fick provtrycket så var det tryckt på fel papper. Eftersom tryckmaskinen fortfarande inte var 100% så var ytterligare reparationer tvungna att göras och sedan tog tryckarna helt plötsligt långhelg. Så det tog ytterligare många dagar innan jag fick rätt provtryck och upptäckte några fel. Med dessa åtgärdade och ett tredje provtryck i min hand kunde jag till slut ge grönt ljus. Tryckningen och efterbearbetningen gick som tur var bra och den tryckta serietidningen såg fantastisk ut.

retrospektiv10
Bild från
projektvideon.

KICKSTARTER
Samtidigt som produktionen pågick startade jag även en kickstarterkampanj för att dra in litet kulor. Det första som tillverkades var videon som skulle sälja in mitt projekt. Med mina ringrostiga kunskaper i After Effect tillverkade jag en video som hämtat mycket inspiration från filmbolaget Marvels intro som går att se i början av alla deras filmer. Musiken hämtades (gratis) från incompetech och bilderna var bilder som tidigare gjorts till mitt bokprojekt. Jag är mycket nöjd över videon som jag tycker ser väldigt bra ut trots att den tillverkats med så enkla medel. Efter videon var det bara att slänga ihop bilder och text som skulle sälja in kampanjen.

Nu var det nervösa timmar må ni tro. Innan kampanjen drog igång trodde jag att den skulle få mellan 50 och 200 backare. Det slutade på 56 men det visste jag inte då. Jag var tämligen säker på att få in de 5.000 kronor jag begärde och hoppades på att komma över 10.000 kronor. Det slutade på 8.260 kronor vilket inte är fy skam vid detta första försök. Jag skulle säkert kunna fått in mer pengar med olika stretchgoals och add-ons men ville samtidigt inte ha en massa extraarbete. Det som var mycket glädjande var att kampanjen nådde målsumman redan efter tre dagar. Jag hade dock hoppats på en bättre slutspurt men man kan inte få allt här i livet.

kickstarter2
Marknadsföring.

Vilka nivåer av kampanjen var det då som folk valde?
Fattighjon (10-49 kr) – 1 backare
Bonde (50-99 kr) – 1 backare
Borgare (100-199 kr) – 29 backare
Karolin (200+ kr) – 25 backare

Jag är mest förvånad över två saker. För det första att bara 1 backare valde nivån Bonde (som betydde att man bara fick en pdf-fil av tidningen). För det andra och mer glädjande att så många valde nivån Karolin i jämförelse med Borgare. Borgarna är i och för sig fler men jag trodde dessa skulle vara minst dubbelt så många som Karolinerna. Summa summarum är att i en eventuell framtida kampanj så bör nivån Bonde strykas.

buy1KARL KÄMPES WEBBUTIK
I samband med postandet av serietidningen till alla som stödde kickstarterkampanjen så öppnades även Karl Kämpes webbutik där Karl Kämpe Äventyraren nr 1 finns att köpa. Jag har sålt tidningar varje vecka sedan öppnandet så butiken har fått en bra start.

FRAMTID
Blir det något nummer 2? Med 99% säkerhet. Jag har fått blodad tand och det skulle vara mycket roligt att göra en uppföljare helt i 4-färg. Manusskrivandet är i full gång och förhandlingar pågår. Det stora problemet som måste lösas är ekonomin. Nummer 1 gick (som förväntat) med några tusenlappar i förlust. Inget farligt men det vore kul om jag kunde komma fram till minst ett nollsummespel. Jag får tänka över hur jag skall kunna öka försäljningen och hur jag skall utveckla en eventuell kickstarterkampanj. Har ni några tankar om nästa steg så är ni välkomna att höra av er. E-POST

kickstarter16SLUTKOMMENTAR
Det är många som jag vill tacka för att denna dröm blivit verklighet. Först givetvis Per som tecknade serien och Daniel som gjorde omslaget. Sedan Pär, Daniel och Reine som gjorde enstaka bilder i tidningen; Andreas i Skellefteå som kom med goda råd; Marcus på Mediateam; Johan, Niclas och annan personal på Lule Grafiska; forumisterna på serieforum. Sist men inte minst alla de som stödde kickstarterkampanjen utan vars bidrag detta projekt hade svidit väldigt hårt i min börs. Stort tack till er alla!

Jag hoppas att jag inte har glömt bort någon (ryt i så fall till). Jag ber också om ursäkt till de personer som jag förpestat tillvaron för med oändliga frågor om dittan och dattan. Jag hoppas att detta är mig förlåtet.

besokbutiken

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *