fbpx

Uppfann Celsius Celsiusskalan?

celsiusVi svenskar brukar slå oss för bröstet och stolt berätta att det allt var svensken Anders Celsius (1701-1744) som uppfann Celsiusskalan som än idag används i stora delar av världen. Men är detta sant? Innan Celsius användes över 30 olika temperaturskalor i olika delar av världen, mest kända idag av dessa är Fahrenheitskalan och Réaumurskalan. Ingen av alla dessa skalor var dock pålitliga och helt logiska. Vad Celsius gjorde var att han fastställde att vattens kokpunkt är 0 °C och fryspunkt är 100 °C vid normalt lufttryck. Observera att hans kokpunkt och fryspunkt är tvärt om jämfört med vad vi använder idag. Detta för att han ville undvika negativa grader som kunde leda till missförstånd. Under 1700-talet var det sällan varmare grader än kokande vatten som behövdes mätas, däremot mättes ofta kallare grader än fryspunkten för vatten. Dagens -10 °C var således enligt Celsius ursprungliga skala 110 °C.

Men vem var det då som bytte plats på kokpunkten och fryspunkten? Helt oberoende av Celsius var det fransmannen Jean-Pierre Christin som först gjorde detta. Carl von Linné som byggde vidare på Celsius arbete hemma i Sverige påstod att det var han. Vem som gjorde det först spelade egentligen ingen roll då Celsiusskalan från början kallades för Centigradskalan och hade det namnet i över 200 år. Men eftersom ordet grader på franska, spanska och italienska har en strikt definition som betyder en hundradel av en rät vinkel kunde problem uppstå med det namnet. Därför beslutades det 1948 att byta namn på Centigradskalan för att undvika förvirring. Man ville då ge skalan namn efter en forskare som andra temperaturskalor som Kelvin och tidigare nämnda Fahrenheit. Valet föll då på Celsiusskalan fast det lika gärna kunde ha blivit Christinskalan eller till och med Linnéskalan.

Är då Celsius värdiga att ha Celsiusskalan uppkallad efter sig även om han inte uppfann den i dess nuvarande form? Det måste man nog allt ändå ge honom. Det var Celsius idoga termometerstudier som ledde till att vetenskapen till slut fick lämpliga referenspunkter för mätning av temperatur. Det enda som egentligen återstår är att få amerikanarna att förstå detta.

Dela detta inlägg:

Facebook

Ett svar

  1. Vilka källor användes för detta blogginlägg? Jag hittar i princip inga svenska historiska källor som går in på detta ämne?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *