fbpx
, , ,

Stefan Andersson
Made in China

madeinchina1Artist: Stefan Andersson
Album: Made in China (2015)
Label: Emperors Day

Så var det dags igen. Made in China är Stefan Andersson fjärde historiska konceptalbum och han följer inslagen bana med enkla ballader varvade med uppspelta melodier. Normalt brukar Anderssons konceptalbum följas upp med en föreställning men denna gång är det tvärt. En framgångsrik föreställning har följts upp med ett konceptalbum. Jag kan inte låta bli att förundras av Andersson som på något märkligt vis har lyckats karva fram en helt egen genre åt sig själv på den svenska musikhimlen. Denna gång är tio av melodierna som presenteras på svenska medan en är på engelska. Temat är i allmänhet det Svenska Ostindiska Companiets handel med Kina och i synnerhet skeppet Götheborgs sista färd. Vi får följa; svenska sjömän som försöker berätta vad de sett och vad de varit med om, självsäkra pirater som skrattar åt farorna och kvinnorna som fick stanna hemma och oroas över om deras män skulle komma hem från den långa resan till Kina. För protokollet skull tog det cirka 2,5 år att göra resan till Kanton tur och retur.

madeinchina2

Min favorit bland melodierna är nog den på engelska – Hop on board. Den väcker äventyrslusten, det gnagande begäret att se och uppleva nya människor, nya platser och en chans att vara herre över sitt öde. Andra melodier som jag gillar skarpt är Genom eld och is och Dom kallar oss pirater. Övriga melodier håller litet blandad kvalité men vägs upp av att de är bra producerade och ger albumet ett brett spektra av intryck.

Som vanligt följer det med en kanonsnygg bok till cd-skivan. Stefan Andersson är den ende artist vars album som jag fortfarande köper i ett fysiskt exemplar för att komma över just denna bok. Bildtemat är denna gång kinesiskt porslin med sina vackra blåa färg visar motiv från de olika melodierna och deras titlar. Den fina boken ger verkligen albumet en personlighet och visar att artisten tar hänsyn till varje del av det han skapar. Det skall Stefan Andersson och alla som har arbetat med albumet ha en stor eloge för. Jag säger tack. Denna skiva kommer jag att lyssna många gånger på.

Läs också:
Stefan Andersson – Teaterkungen
Stefan Andersson – Skeppsråttan

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *