fbpx
,

Ostindiefararen

ostindiefararenOriginaltitel: Ostindiefararen – Till Kina & hem igen
Produktionsår: 2008
Speltid: 99 min

Alla har vi väl någon gång drömt om att gå ombord på ett fartyg och segla iväg till en långväga exotisk destination. I denna dokumentärfilm får vi följa med den nybyggda Ostindiefararen Götheborg på sin jungfruresa till Kina. Vi får iaktta besättningen under det dagliga arbetet och det oftast strålande mottagandet i olika hamnar. Detta låter kanske intressant men denna film är en stor besvikelse. Produktionen påminner mest om tråkiga semesterfilmer som någon släkting tvingar en att genomlida när man kommer på besök. Det är med all säkerhet spännande och roligt för besättningen att genomföra denna resa men detta lyckas inte produktionsbolaget förmedla på film. Det är mest lösryckta episoder om något litet trivialt problem som måste lösas. Man kunde önska sig att det fanns med en ordentlig bakgrundshistoria och kanske en berättarröst som under hela filmen berättar vad det är som händer.

En av de få intressanta saker som ändå kommer fram är att det verkar vara oerhört mycket att göra ombord. Det är lätt för en landkrabba som jag att tänka att det är väl bara att hissa seglen och sedan relaxa på däck hela vägen tills man kommer fram men så är det inte. Det skall repareras, tjäras, sys, utbytas, tillverkas, inspekteras, tillagas, modifieras och mycket annat för att hålla en ostindiefarare som Götheborg flytande.

Det som däremot räddar denna DVD något är extramaterialet. I små intressanta reportage får vi veta mer hur livet ombord på Götheborg verkligen fungerar och vi får även följa med på olika jippon och moralhöjande skeppsövningar. Kunde inte det bästa av dessa reportage ha klippts in i själva filmen för att göra den mer underhållande? Det var med all säkerhet en herkulisk uppgift att filma hela resan till Kina och tillbaka men slutresultatet lämnar tyvärr mycket mer att önska. Jag är som sagt besviken.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *