fbpx
,

The King’s Whore

kingswhore1Originaltitel: The King’s Whore
Språk: Engelska
Produktionsår: 1990
Speltid: 90 min
Regissör: Axel Corti
Skådespelare: Valeria Golino, Timothy Dalton m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Denna film har alltid för mig varit litet av ett enigma. Jag minns att jag såg delar av den på typ TV1000 i mitten av 90-talet men fick aldrig tillfälle att se den från början till slut. Den version jag recenserar här är 90-minuters versionen men det verkar finns många klippningar av filmen. Den längsta är hela 138 minuter. Det är nog därför som jag tyckte att den var litet hoppig. Det saknas helt enkel scener som förklarar handlingen bättre. Hur som helst, låt oss dyka ner i berättelsen om Kungens hora.

kingswhore3

Det är sent 1600-tal. Jeanne de Luynes (Valeria Golino) är lyckligt gift med Alessandro di Verrua som är kammartjänare åt Vittorio Amedeo II (kung av Sardinien och hertig av Savojen). När Jeanne presenteras för kungen är hon naivt uppriktig, talar utan att vara tilltalad och säger emot honom. Detta verkar till en början irritera kungen och han lämnar irriterat lokalen. Senare finner kungen att han är omgiven av ja-sägare som gör allt för att vinna hans gunst. Under en dans för han ett nytt samtal Jeanne och åter pratar hon uppriktigt till honom. Kungen blir förälskad i nej-sägaren och beslutar sig för att hon skall bli hans. Jeanne avböjer hans klumpiga erbjudande om att bli hans älskarinna men då börjar trycket från alla hon känner. Prästerna, hovet, styvfamiljen och till och med drottningen vill att hon skall gå kungens begäran till mötes. Hon står tappert emot men när även hennes man vill det ger hon vika. Hon tillbringar en första natt med kungen och sedan börjar hämnden mot alla, inte minst kungen själv.

kingswhore2

Timothy Dalton är som vanligt bra, Valeria Golino (som är mest känd genom de bägge Hot shots-filmerna med Charlie Sheen) gör sitt bästa och övriga tolkningar är helt okej. Som jag skrev i början så känns regin inte som den bästa men det är nog troligast för att denna version är för klippt. För mycket har tagits bort för att helheten skall bli godkänd. Det känns som om jag måste leta upp en längre version för att kunna göra den här filmen rättvisa. Jag fann den ändå underhållande och kammarspelet lika fascinerande som brutalt. Se den men försök att hitta en av de längre versionerna.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *