fbpx
,

The Duchess

theduchess1Originaltitel: The Duchess
Språk: Engelska
Produktionsår: 2008
Speltid: 106 min
Regissör: Saul Dibb
Skådespelare: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Hayley Atwell, Dominic Cooper, Charlotte Rampling m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

The Duchess börjar med att den väldigt unga Georgiana Spencer (Knightley) genom ett arrangerat äktenskap blir bortgift med den betydligt äldre William Cavendish, 5:e hertig av Devonshire (Fiennes). Under bröllopsnatten förstår hon att hertigen bara ser henne som en ägodel vars enda uppgift är att förse honom med en manlig arvinge. Tiden går och det redan kyliga äktenskapet blir ännu kallare när bara döttrar föds. För att stå ut med tristessen bjuder Georgiana hennes väninna Lady Bess Foster (Atwell) att flytta in på slottet. Det tar inte lång tid för William att få upp ögonen för Bess och de inleder ett kärleksförhållande med varandra. Rasande över det inträffade vill Georgiana att Bess skall flytta ut men William förbjuder det. Hon föreslår då att hon också skall få ta sig en älskare men detta retar upp William som våldtar henne. Resultatet av denna våldtäkt är den efterlängtade manliga arvtagaren och efter det blir livet lättare. Georgiana börjar ett förhållande med den blivande premiärministern Charles Grey som resulterar i en dotter som hon tvingas ge bort. Mot slutet av filmen sluter Georgiana, William och Bess fred med varandra och lever tillsammans i någorlunda harmoni. I hemlighet besöker Georgiana sitt oäkta barn som många år senare döper ett av sina egna barn efter henne.

theduchess2
Georgiana Spencer och Bess Foster – The Duchess (2008)

The Duchess är en trivial liten film om en kvinna som har svårt att underkasta sig samhällets sociala normer. Egentligen kan man säga att filmens tre huvudpersoner alla är fångar i sina egna liv. Ingen kan göra vad denna vill eller älska den de vill. Detta får dem att göra hemska saker mot varandra och speciellt kvinnorna råkar illa ut då de är helt beroende av sina makar som har all makt. Det litet tråkiga med filmer som denna är bland annat att Georgiana beskrivs som en modeikon, politisk aktör och folkets älskling trots att dessa ämnen knappt berörs. Jag skulle verkligen vilja veta vad som gjorde henne populär hos folket. I filmen framstår hon bara som Whigpartiets kuttersmycke vilket varken är rättvist eller tillfredsställande.

Vad kan vi ta för lärdom av den här filmen? Kanske att vi skall vara tacksamma över att leva i en tid då jämlikheten är större än någonsin tidigare. Vi är inte framme vid total rättvisa mellan könen men vi är på god väg. De gamla sociala normerna håller på att suddas ut och ersättas av nya moderna tankar. Frågan är om vi är redo för dem?

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *