fbpx
, ,

McG:s stora misstag!

Låt mig lämna 1700-talet för ett ögonblick och berätta om något helt annat. Här om kvällen gick den stinkande skitrullen Terminator Salvation på TV. Okej, jag var nu kanske litet för hård i mitt omdöme. Som en fristående film är Terminator Salvation en helt okej bakfyllerulle men som arvtagare till Terminator-franchisen så får den underkänt. Inga nya idéer, inga världsomvälvande visioner och inga bestående intryck. Det finns väldigt mycket att klaga på men jag tänkte koncentrera mig på handlingen och världen.

I Terminator Salvation ser vi det klassiska postapokalyptiska ökenlandskapet. Människorna är få och fienden till synes oövervinnerlig. En ensam hjälte tvingas på en lång resa för att slutligen ställas mot sin ärkefiende som givetvis besegras på ett lurigt sätt. Till sist sprängs ondingarnas fästning och alla flyger hem för att fira segern. Hur många filmer har vi inte sett som följer detta manus? Var detta det bästa de kunde komma på?

terminator2
John Connor som han borde se ut (Terminator 2 – Judgement Day)

Sedan den första Terminator filmen har i alla fall jag funderat på hur kriget mot maskinerna efter Judgement Day skulle gestalta sig. Låt mig ge min personliga vision över hur krigets inledande år skulle ha sett ut (de år som slaktades i Terminator Salvation).

Efter Judgement Days kärnvapenkrig är stora delar av Nordamerika, Europa, Ryssland och Sydostasien förstört. Latinamerika och Afrika är dock relativt oskadat. Till en början vet inte de överlevande människorna om Skynets existens eller varför kriget startade. John Connor beger till Mexiko för att varna befolkningen men ingen tror honom. Detta ger Skynet tid att mobilisera och bygga upp sina robotfabriker. Till slut inser människorna att robotarna existerar och beslutar sig för att förgöra hotet innan det har vuxit sig för stort. Människorna samlar ihop en jättelik armé och anfaller Skynets huvudkvarter. Skynet försvaras dock av ett antal T1:or, HK-Drönare och T600:or. Eftersom människorna har ett numerärt övertag på 10 till 1 underskattar de fienden grovt. Robotarnas effektivitet ger dem en lika överraskande som förkrossande seger. Människorna tvingas fly men de slickar snabbt såren. Det riktiga kriget mot maskinerna kan börja. Till en början är människorna i stort alltid överlägsna i antal men de har förbaskat svårt att besegra enskilda robotar. Det är nu John Connor åter kommer in i handlingen och blir motståndsrörelsen ledare. Han lär dem ny taktik, robotarnas svagheter och var det finns vapen att hämta (det sistnämnda har han givetvis tagit reda på innan kriget startade).

terminator1
Terminatorerna anfaller fick vi inte se Terminator Salvation.

Det är alltså här regissören McG och manusskrivarna begick sitt stora misstag. Istället för att skapa en unik värld där människornas stora antal står mot maskinernas effektivitet så valde de en vision där människorna är få och totalt underlägsna maskinerna samtidigt som maskinerna är dumma i huvudet och inte kan träffa en laduvägg inifrån med sina vapen. Vad har de för jävla programmering? Tänk er istället ett krig där John Connor kanske måste offra 100 människor för att förstöra en enda Terminator men han kan göra det eftersom människorna har antalet och att det är det strategiskt riktiga att göra. Tänk er vilka kval han måste lida när han skall avgöra vilka som skall leva och vilka som troligast måste offras. Med tiden blir det dock lättare allt eftersom motståndsrörelsens krigare blir bättre tränade och får bättre vapen (plasmagevär). Kan John bära hela mänskligheten på sina axlar eller knäcks han av bördan innan Skynet är besegrad? Låter inte detta som ett intressantare upplägg och mycket bättre film?

streck

PS: Terminator Salvations enda stora tvist är att Marcus Wright (Sam Worthington) är en cyborg utan att han själv vet om det. Denna tvist fann filmmakarna så viktig att de var tvungna att avslöja den redan i trailern till filmen. Det är nästan lika dumt som att någon hade kommit på att i trailern till Rymdimperiet slår tillbaka avslöja att Darth Vader är Luke Skywalkers pappa. Med sådana korkade beslut inte undra på att filmen floppade.

Dela detta inlägg:

Facebook

Ett svar

  1. Nu har ju förvisso det inträffat en bunt tidsresor sen dess och vissa effekter av dessa kan man ju känna av i Salvation, men som gammalt fan av dataspelen så väl som första filmen så hade jag blivit sjukt besviken om de gjorde en så stor ändring som den du föreslår. Salvation ligger rätt bra i linje med vad som redan etablerats, även om jag saknar raptorerna.

    Vad gäller spoilers i trailen… tja; det är därför man aldrig ska se trailers. För mig blev det en spännande överraskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *