fbpx
,

Farlig intrig

necklace1Originaltitel: The Affair of the Necklace
Språk: Engelska
Produktionsår: 2001
Speltid: 118 min
Regissör: Charles Shyer
Skådespelare: Hilary Swank, Simon Baker, Jonathan Pryce, Brian Cox, Christopher Walken, Adrian Brody, Joely Richardson, Hermione Gulliford m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Den berömda Halsbandsprocessen som inträffade i Frankrike några år innan franska revolutionen ligger till grund för denna film. Den är med andra ord ”based on a true story” med allt vad det innebär. Jag hade sett DVD-omslaget tidigare men det är så opassande att jag trodde att filmen handlade om något helt annat, framför allt trodde jag inte att det var ett 1700-tals drama. För er som inte känner till er historia så var Halsbandsprocessen (Le procès du collier) en gigantisk skandalprocess som bidrog till den franska revolution. Drottning Marie Antoinette rykte som extremt slösaktig fick vatten på sin kvarn trots att hon var ovetande och helt oskyldig till hela debaclet.

necklace2
Jeanne tillsammans med den läbbige kardinal de Rohan.

När Jeanne de Saint-Rémy de Valois (Hilary Swank) är liten dödas hennes föräldrar för att fadern är reformist och kungen drar in deras egendom. Som vuxen beslutar Jeanne att vinna tillbaka denna egendom men hon misslyckas genom alla lagliga kanaler. Genom en slump kommer hon i kontakt med två juvelerare som vill sälja ett fantastiskt diamanthalsband (värt ett mindre land) till drottning Marie Antoinette. Jeanne kläcker därför en plan där kardinal de Rohan (Jonathan Pryce) skall agera mellanhand mellan drottningen och juvelerarna så att folket inte får reda på att hon åter har slösat med statens finanser. Men innan halsbandet når drottningen tänker hon stjäla det och utpressa kardinalen att betala juvelerarna för att tysta ner skandalen. Tillsammans med gigolon Rétaux de Villette (Simon Baker), mystikern Cagliostro (Christopher Walken), skådespelerskan Nicole Leguay d’Oliva (Hermione Gulliford) och den otrogna äkta maken Nicholas de Lamotte (Adrian Brody) sätter hon sin plan i verket. Kungens trogna minister de Breteuil (Brian Cox) får dock nys om konspirationen och beslutar sig för att förhindra den…

necklace3
Litet action blir det i alla fall när Rétaux de Villette fäktas med Nicholas de Lamotte.

Först och främst är detta en väldigt tråkig film. En film baserad på en så kontroversiell och förvecklad historia som Halsbandsprocessen skall inte kunna vara så här tråkig. Speciellt inte med en otrolig ensemble som innehåller inte mindre än 3 Oscarsvinnare. I mitt tycke är det bara Brian Cox och Joely Richardson som glänser. Övriga deltagare gör ett oinspirerat till mediokert intryck som är dem föga till ära. Normalt har jag ingenting emot att filmskaparna ändrar historiska fakta men i denna film verkar dem ha tagit bort det gottigaste och ersatt det med dravel. Som exempel kan jag berätta att den riktiga Jeanne var en urfattig tjuv och äventyrerska, inte en adelskvinna från en fin familj som på orätta grunder blivit fråntagen sin egendom.

Det stora problemet är nog att filmen inte vet vad den vill vara. Den hoppar mellan olika genrer, i ena stunden är det en komisk kuppfilm för att i nästa vara domstolsdrama. Få av rollfigurerna får den tid som behövs för att de skall komma till sin rätt och någon riktig spänning i triangeldramat blir det aldrig. Denna film känns mest som en förlorad chans. Detta kunde ha blivit något spektakulärt och spännande, istället fick vi något pretentiöst och misslyckat. Se något annat istället.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *