fbpx

Den vilde piraten

swashbuckler1Originaltitel: Swashbuckler
Språk: Engelska
Produktionsår: 1976
Speltid: 101 min
Regissör: James Goldstone
Skådespelare: Robert Shaw, Genevieve Bujold, James Earl Jones, Peter Boyle, Beau Bridges m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

Jag har aldrig varit något större fan av sjörövarfilmer. Jag tycker de flesta av dem är helt värdelösa. Men så såg jag att en av mina favoritskådespelare (Robert Shaw) hade gjort en i mitten av 70-talet och gav den en chans. Det skulle jag inte ha gjort för Swashbuckler, eller Den vilde piraten som är den svenska titeln, är en vedervärdig film. Jag förstår att regissören James Goldstone har försökt göra en sorts hyllningsfilm i samma stil som 30-talets många framgångsrika sjörövarfilmer men han har totalt misslyckats. Dålig action, banal humor, hemskt skådespeleri och amatörmässig regi i en tråkig soppa som aldrig väcker minsta intresse. Den enda som inte skämmer ut sig helt är den kvinnliga protagonisten Genevieve Bujold medan övriga mest hånflinar sig igenom alla scener.

swashbuckler2
Robert Shaw (i rött) och en ung James Earl Jones (i svart väst) – Swashbuckler (1976)

Det var också kul att se en ung James Earl Jones och en ung Beau Bridges men de gör långt ifrån sina bästa rolltolkningar. Men den mest överspelande är ändå Peter Boyle som spelar skurken. När han brölar ”I serve one master, he’s name is darkness” så vill i alla fall jag bara dyka ner i skämskudden.

Robert Shaw då? Han kan så mycket bättre och jag undrar varför han gjorde denna film. Han försöker spela någon sorts ung Errol Flynn trots att han är närmare 50 bast. Tänka sig att denna film kom ut året efter Jaws då han så mästerligt spelade hajfiskaren Quint.

Jag hade tänkt skriva ner filmens handling här men orkar inte mer än en elevator pitch ”Ond guvernör på Jamaica får pisk av ett gäng glada pirater”. Mer än så behöver ni inte veta för inget överraskar i filmen förutom en helt omotiverad nakenscen där Genevieve Bujold rollfigur helt plötsligt får för sig att bada i Karibiska havet. Nej, usch. Jag får leta vidare efter en sjörövarfilm som jag gillar. Jag håller inte andan att jag hittar en inom en alltför snar framtid. Se något annat än den här smörjan.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *