fbpx
,

Belle

belleOriginaltitel: Belle
Språk: Engelska
Produktionsår: 2013
Speltid: 104 min
Regissör: Emma Asante
Skådespelare: Gugu Mbatha-Raw, Tom Wilkinson, Miranda Richardson, Sam Reid, Tom Felton, Sarah Gadon m.fl.

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

I mitten av 1700-talets föds Belle i en slum i England. Hennes mor är en afrikansk slav från Västindien medan hennes far är en vit kapten i den engelska flottan. När Belles mor dör tar hennes far henne till sin morbror William Murray, 1st Earl of Mansfield för att fostras av honom och hans fru. William Murray är tillika lordöverdomare för hela England. Eftersom Belle är mulatt så accepteras hon inte i alla sociala sammanhang. Som tur är växer hon upp med sin jämngamla kusin Elizabeth och de blir bästa vänner. Mycket av filmen handlar om den komplicerade proceduren att hitta en passande make för både Belle och Elizabeth. Därtill engagerar sig Belle i det rättsliga efterspelet för Zong-massakern, ett slavskepp som i ett försök till försäkringsbedrägeri kastar (mördar) cirka 140 slavar överbord. En hel del spänning uppstår således mellan Belle och hennes fosterfar då William Murray är domaren i det uppmärksammade rättsmålet.

belle1
Belle (Gugu Mbatha-Raw) och Elizabeth (Sarah Gadon) – Belle (2013)

Detta är en film om kvinnas kamp för att hitta sin plats i ett avogt samhälle och om abolitioniströrelsens första stapplande steg. Båda är intressanta berättelser men tyvärr får ingen av dem tillräckligt stort utrymme i filmen. Budskapet är dock viktigt och en intressant iakttagelse kan göras när Elisabeth berättar för Belle att kvinnor när de gifter sig blir deras makars egendom. Inte helt olikt förhållandet för slavar från Afrika. Nu är det kanske inte riktigt rättvist att göra den jämförelsen men många liknelser finns och det känns skönt att vi i vår del av världen i stort har tagit farväl ojämlikheten. Tyvärr finns rasismen fortfarande kvar och vi får inte ge upp kampen mot dumbommarna även om de på senare år har gjort vissa politiska framsteg.

Som film är Belle en ganska trivial historia. Det finns en del historiska försköningar och den riktiga Dido Elizabeth Belle var inte engagerad i Zong-fallet. Men för att ge filmen någon sorts nerv så är hon det och rättsfallet blåses upp från en lagdispyt till ett djärvt utspel om att förbjuda slaveriet. Från skådespelarinsatserna är det Tom (Draco Malfoy) Feltons obehagliga och rasistiska kavaljer som jag kommer att minnas. Skall den stackars Tom aldrig få några andra roller att spela än lätthatade skurkar. Övriga insatser är godkända och godkänt är också betyget som denna film får.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *