fbpx
, , , ,

Sleepy Hollow

sleepyhollow1Originaltitel: Sleepy Hollow
Språk: Engelska
Produktionsår: 1999
Speltid: 105 min
Regissör: Tim Burton
Skådespelare: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Casper Van Dien, Christopher Walken, Alun Armstrong, Ian McDiarmid, Jeffrey Jones, Christopher Lee m.fl.

Året är 1799 och en mördare härjar i den lilla byn Sleepy Hollow norr om New York. Det ryktas om att mördaren är en huvudlös ryttare som rider på en svart springare och hugger huvudena av sina offer. Ichabod Crane, en innovativ polis som favoriserar kriminaltekniska metoder framför brutalt våld, får uppdraget att resa till Sleepy Hollow och ställa mördaren inför rätta.

Det tar sällan lång tid att identifiera en film som en av Tim Burtons filmer. Sleepy Hollow är inget undantag då denna har alla de karaktäristiska dragen; makaber humor, halvknäpp dialog, Johnny Depp i huvudrollen och filmmusik av Danny Elfman. Atmosfären är överlag obehaglig även om vissa scener känns väldigt mycket studio. Detta kan vara ett medvetet val av Burton för att ge filmen en lättare ton i en annars rätt så brutal film. Den huvudlöse ryttaren går nämligen fram som en Terminator och låter inget stoppa honom i hans blodiga värv. Huvudena rullar tätt samtidigt som Ichabod Crane gör sina undersökningar. Filmen är löst baserad på kortnovellen ”The legend of Sleepy Hollow” av Washington Irving. I boken är Crane inte en polis utan en lärare. Hans rival Brom (i filmen spelad av Casper van Dien) är den som vinner flickan och mycket tyder på (i boken) att det är just Brom som spelar den huvudlöse ryttaren för att skrämma bort Ichabod från Sleepy Hollow (vilket han också lyckas med). Men nog om boken.

sleepyhollow2
Den huvudlöse ryttare triumferar över ett av sina offer – Sleepy Hollow (1999)

En sak som jag imponeras av i denna film är den välmeriterade ensemblen av skådespelare som medverkar. Allt från levande legender som Christopher Lee och Martin Landau till starka karaktärsskådespelare som Alun Armstrong och Michael Gambon. Låt er dock inte luras, detta är Johnny Depps film från början till slut. Även om Christopher Walken gör en bejublad rollprestation som den huvudlöse ryttaren (när han väl har sitt huvud), annars är det Ray Park (Darth Maul) som har rollen. Den enda jag har problem med i rollistan är Christina Ricci. Hennes rolltolkning är helt okej men att hon skall vara Johnny Depps käraste finner jag besvärande. Depp är nästan dubbelt så gammal som Ricci men hon är också en av dessa människor som ser yngre ut än hon egentligen är. Jag uppfattar det som att en 15-åring har ett förhållande med en man som närmar sig 40. Visst var det vanligare förr att unga flickor gifte sig med betydligt äldre män men det är inget som denna film behöver ta upp. Hade Ricci varit ihop med den unge Masbath i filmen så hade det varit bättre och känts mer trovärdigt.

sleepyhollow3
Ichabod Crane (Johnny Depp) med en av sina ”Burtonska” verktyg – Sleepy Hollow (1999)

Ichabod Crane är annars en intressant karaktär att följa. Han personifierar det nya århundradet som världen är på väg in i. För att vara polis är han en udda figur. Han förkastar visserligen alla vidskepelser men samtidigt tål han inte att se blod och tycks vara rädd för sin egen skugga. Han rör sig i en ständigt mulen eller mörk värld på jakt efter ledtrådar och trots att modet ibland sviker försöker han att göra det rätta. Det är inte alltid det lättaste i en bakåtvänd byhåla där alla är om inte direkt fientliga så väldigt misstänksamma.

Sleepy Horror är i mitt tycke en underhållande film. Den gjordes innan Tim Burton helt spårade ut i upprepande teman och ”fjantisering” av Johhny Depps rollkaraktärer. Den huvudlöse ryttaren är filmens stora behållning, speciellt Walkens tolkning som hessianen. För er som inte vet varför tyska soldater slogs i det Amerikanska frihetskriget (1775-1783) så kan jag berätta att den brittiska staten reguljärt hyrde in tyska regementen under 1700-talet. Ungefär hälften av de 30.000 tyskar som tjänstgjorde i Amerika var från Hessen-Kassel varav de i filmen kallas för ”The Hessians”. Efter denne lilla historielektion avslutar jag denna recension med en fråga? Kommer Sleepy Hollow att överleva tidens tand eller kommer filmen att falla in i glömskans dimmor som Tim Burtons Batman-filmer?

Dela detta inlägg:

Facebook

4 svar

  1. Det här är ju, vilket jag säkert skrivit här och var, kanske min absoluta favoritfilm. Trots att jag kan tycka att historien haltar emellanåt så finns det ingen film jag så gärna ser om och om igen. Historien är en bisak, karaktärerna och miljöerna är det viktiga.

    Den här rullen innehåller allt jag gillar i en film. Det är ståtlig, lerig, dimmig natur. Även om omgivningarna är vackra, så är de gotiskt skrämmande. Inte vackra perfekta slottsmiljöer som i Barry Lyndon, utan karga, dimindränkta dalar och ödsliga leriga gator.

    Den som är osäker på om Sleepy Hollow är något att se bör testa åtminstone dessa 4 minuter. Jag dregglar nästan när jag ser dem. Det här är Götterdämmerung-stämningen för mig, det här är allt jag vill åt: http://www.youtube.com/watch?v=K-KB_Djszro

  2. SPOILER ALERT: Det jag verkligen gillar med den huvudlöse ryttaren är att det finns en logisk förklaring till denne demons/odöda varelses ”blodtörst”. Den huvudlöse ryttaren dödar inte bara för dödandes skull som t.ex. tvålfagra vampyrer eller hjärndöda zombies i andra filmer. Ryttaren har ett eget slutmål även om den tidvis kontrolleras av en ond häxa. Om detta slutmål skulle ha avslöjats så rakt ut i filmen som det gjordes låter jag dock vara osagt. Kanske hade det varit bättre om tittaren själv hade fått lista ut det.

  3. Jag kan säga att även jag älskar den här filmen! Faktiskt den bästa film jag sett någon gång (förutom Sagan om ringen)!!
    Den här filmen har allt som man kan begära av en film! Både humor, fart, spänning, superbra dialog, suveräna skådespelare och väldigt intressanta karaktärer!! Sen gillar jag historien om Huvudlösa ryttaren också! Vill även passa på att berätta att jag är med i en teatergrupp och vi i teatern håller på med den här historien om Ichabod Crane och Den huvudlösa ryttaren! Vi tänker nämligen spela vår egna variant av denna historia! Och då spelar jag huvudrollen som Ichabod Crane! Jätteroligt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *