fbpx
, ,

The republic of thieves

therepublicofthievesTitel: The republic of thieves (ljudbok)
Språk: Engelska
Författare: Scott Lynch
Uppläsare: Michael Page
Förlag bok: Del Rey Books (2013)
Förlag ljudbok: Tantor Media Inc (2013)

Varning! Texten nedan innehåller spoilers.

The republic of thieves är den tredje boken i Scott Lynchs Gentlemen bastards-serie. Boken har på grund av depression och skilsmässa tagit sex år att skriva och jag har varit litet orolig att författarens sinnesstämning allt för mycket skulle ha färgat av sig i boken. Det visade sig vara onödiga farhågor då Scott Lynch levererar den mest sammanhållna av sina Locke Lamora-böcker.

Det första som jag märker när jag lyssnar på The republic of thieves är att mycket av fokuset har förflyttats från Locke Lamora till hans mer ”trögtänkte” kompanjon Jean Tannen. Detta var för mig en väntad förändring då det är svårt att skriva överraskande vändningen från synvinkeln från den som gör dem. Det är bättre att se saker och ting från en inte lika smart karaktär så läsaren tillsammans med denne kan bli förvånade. Det finns en anledning till att det är ur Dr Watsons synvinkel som vi får följa Sherlock Holmes äventyr.

Likt de två första böckerna i serien hoppas det fram och tillbaka i tiden i de olika kapitlen. Den första tidslinjen följer främst Locke Lamoras uppväxttid med sin stora kärlek Sabetha. Från kärlek vid första ögonkastet som liten grabb till att de två blir unga älskade. Under denna period tvingas också alla medlemmar av The gentlemen bastards av Father Chains att lämna Camorr för att bli skådespelare i Espara. Där hamnar de snabbt i hetluften mellan den konstnärlige ledare Moncraine och teatersällskapets finansiär Boulidazi. Den andra tidslinjen tar vid där Red seas under red skies slutade. Efter diverse äventyr hamnar Locke och Jean i Karthain där de tvingas leda en av två stridande fraktionerna om makten. Karthain är inte som någon annan stad då det är här de flesta magiker håller till. Det visar sig att magikerna är uppdelade i två grupper som stödjer varsin fraktion men de är själva förbjudna att direkt påverka det val som skall hållas i staden. Locke och Jean ser med en viss optimism fram mot att leda sin fraktion tills de får veta att det är Sabetha som leder den andra fraktionen. Nu följer ett spel fullt av tjuv och rackarspel.

Jag ser en oroväckande trend i Gentlemen bastards-böckerna. I alla tre böcker har Locke Lamora blivit tvingad att utföra ett uppdrag som han i stora drag är okvalificerad för att utföra. Varför någon skulle vilja lägga tid, pengar och kanske även riskera sitt egna liv på ett sådant vågspel är svårt att förstå. Det måste helt enkelt finnas personer som är oändligt mycket mer lämpad att utföra dessa uppdrag än Locke Lamora. Han må ha huvudet på skaft men han vet inte ett dyft om hur man sköter en valkampanj eller är kapten på ett skepp (det sistnämnda hände i förra boken). Jag önskar att i nästa bok att Locke Lamora själv får bestämma över sitt öde och inte hela tiden kastas till höger och vänster av diverse makthungriga potentater.

Över lag tycker jag nog att The republic of thieves är Scott Lynchs bästa bok. Den kommer kanske inte upp i samma höjder som The lies of Locke Lamora men den är betydlig jämnare och betydligt bättre än Red seas under red skies. Dessutom känns inte slutet genomhastat denna gång utan tvärt emot väldigt genomtänkt. Speciellt den lilla epilogen får det att vattnas i munnen efter kommande storverk.

Läs också:
Red seas under red skies
The lies of Locke Lamora

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *